AL, STA

 |  Ekonomija

Mladinski svet za celostno strategijo zaposlovanja mladih

Tin Kampl, predsednik MSS

Tin Kampl, predsednik MSS
© Matej Pušnik

Mladinski svet Slovenije ob 1. maju, mednarodnem prazniku dela, izpostavlja problem dolgotrajno brezposelnih mladih. Po opozorilu mladinskega sveta je pomembno, da nov izvedbeni načrt programa Jamstvo za mlade za obdobje 2016-2020 vsebuje tudi posebne ukrepe za tiste mlade, ki so dolgotrajno brezposelni, so iz ranljivih skupin in sta jim pravica do dela in vstop na trg dela zelo otežena.

Del odgovornosti za podaljševanje brezposelnosti med mladimi po njihovem opozorilu namreč nosi tudi Jamstvo za mlade. Ta je v preteklih dveh letih poudarjal hitro aktivacijo mladih v prvih štirih mesecih po nastanku brezposelnosti, tisti, ki so bili brezposelni več kot štiri mesece, pa niso bili vključeni v ukrepe.

V mladinskem svetu so spomnili na poročilo o razvoju 2015 Urada za makroekonomske analize in razvoj, po katerem se je stopnja dolgotrajne brezposelnosti v obdobju od leta 2009 do 2014 povečala za trikrat, med mladimi pa za več kot štirikrat.

Mladi so bili septembra lani v povprečju brezposelni nekaj več kot eno leto. Delež dolgotrajno brezposelnih med vsemi mladimi brezposelnimi se je povečal in je lanskega decembra znašal 32,9 odstotka. Skrb vzbujajoč pa je zlasti delež izrazito dolgotrajno brezposelnih mladih, ki so brezposelni dve leti ali več. Ta delež znaša 14,1 odstotka, so navedli v mladinskem svetu.

Dodajajo, da je po podatkih Eurostata delež dolgotrajno brezposelnih mladih v Sloveniji nad povprečjem EU.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.