Darja Kocbek

 |  Politika

Gejevski konservativec želi stolček Angele Merkel

Jens Spahn

Jens Spahn
© WikiCommons

Čeprav ni dvoma, da bo 61-letna Angela Merkel prihodnje leto na zveznih volitvah kandidirala za četrti kanclerski mandat, se mlajši člani njene krščansko demokratske stranke CDU že pazljivo ponujajo kot njeni nasledniki. Eden izmed njih je 35-letni Jens Spahn, ki zdaj opravlja funkcijo državnega sekretarja za finance, poroča Politico.

S 15 leti se je pridružil stranki, z 22 leti je kandidiral za poslanca nemškega parlamenta in bil izvoljen. Da ima toliko talenta za politiko kot nekdanji kancler Helmut Kohl, zato ima vse možnosti, da nadomesti Merklovo, je letos marca za Focus dejal eden od pomembnih članov CDU.

Sam Spahn je, ko je bil izvoljen v parlament, dejal, da želi priti do vrha v Berlinu, zdaj na vprašanja o svojih načrtih odgovarja z besedami povojnega kanclerja Konrada Adenauerja, da je včasih treba postati res nepopularen, da te začnejo jemati resno. Na neposredno vprašanje ene od volivk, kdaj namerava postati kancler, pa je marca odgovoril, da v politiki tega ni mogoče načrtovati.

Poznavalci iz stranke pravijo, da je po mnenju Angele Merkel glasen in samozavesten do predrznosti. Jens Spahn pa za kanclerko pravi, da občuduje njene močne živce. Hkrati pa tudi jasno pove, kaj po njegovem mnenju dela narobe.

Grkom, Italijanom in Turkom bi pri iskanju rešitev za begunce po njegovem mnenju morali veliko prej pomagati, ne bi jih smeli leta prepustiti samim sebi. Se pa strinja s kanclerko, da je treba begunsko krizo rešiti na evropski ravni. V pogovoru z volivci stresa iz rokava podatke, da je vsak drugi prebivalec Afrike mlajši od 20 let, Nigerija bo v 30 letih imela več prebivalcev kot EU. »In vsak lahko s svojim mobilnim telefonom v trenutku vidi, kako dobro gre nam tukaj,« opozarja. Ko to pove, si njegovi sogovorniki začnejo predstavljati neskončne karavane ladij, s katerimi ti ljudje prihajajo v Evropo. Zato nadaljuje, da se mora na to Nemčija, najbolje skupaj z evropskimi partnerji, zelo dobro pripraviti.

Ministra za finance 73-letnega Wolfganga Scheubleja ne moti Spahnova nadutost, saj ceni, kako dobro pripravljen prihaja na sestanke in kako odločno je pripravljen ukrepati proti kršiteljem proračunskih pravil. Pred letom dni še nič ni kazalo, da ga bo Merklova predlagala za državnega sekretarja na ministrstvu za finance. Od decembra 2014 je član predsedstva stranke CDU, kjer je premagal zaupnika kanclerke Hermanna Gröheja.

Kot kandidat za člana predsedstva stranke je svoj govor začel enako kot njegovi protikandidati z besedami, da je CDU »stranka delovnih ljudi«, potem je zajel sapo in nadaljeval, da kompromisa glede temeljnih nemških vrednot ne sme biti. Medtem ko so člani stranke pričakovali, da bo tem besedam sledila trditev, da je treba braniti krščansko kulturo pred priseljenimi muslimani, je s povzdignjenim glasom dejal, da ne želi doživeti še enega napada ali žaljivke, ko se po Berlinu sprehaja z roko v roki s svojim prijateljem. Jens Spahn je namreč gej. S svojo politiko naslavlja konservativce in liberalce.

Ve, da CDU v vsakem volivnem ciklu umre okrog milijon katoličanov na podeželju, ki so njeni tradicionalni volivci, zato mora pritegniti mlade v mestih, ki podpirajo napredne ideje Angele Merkel, kot je ukinitev vojaške obveznosti, zaprtje jedrskih elektrarn, kultura sprejemanja beguncev iz Sirije. Hkrati si stranka prizadeva omejiti odhode desničarskih volivcev k hitro rastoči stranki Alternativa za Nemčijo, ki vodi ostro politiko nasprotovanja priseljencem.

V tem, da je gej in konservativec Jens Spahn ne vidi nikakršnega nasprotja. O svoji homoseksualnosti je prvič spregovoril v pogovoru za Spiegel leta 2012. »V CDU je veliko homoseksualcev, ki se prepirajo s svojo stranko. Kljub temu bo to moj prvi in zadnji pogovor o moji homoseksualnosti,« je zatrdil. Tega noče izpostavljati, ker ne želi, da bi njegov način življenja in način, kako ljubi, bila bolj pomembna kot njegovo vsebinsko delo.

Hendrik Träger, profesor politologije na univerzah Leipzig in Magdeburg, pravi, da bi bili politiki, kot je Jens Spahn, pred 20 ali 30 leti sredinski politiki CDU. Zdaj so konservativno jedro stranke, ki se je pod vodstvom Angele Merkel premaknila na levo. »Nikoli ne podcenjuj, kako konservativen je, ko gre za etična in družbena vprašanja,« o Spahnu pravi njegov prijatelj in nekdanji zdravstveni minister iz stranke liberalcev (FDP) Daniel Bahr.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.