Uredništvo

 |  Politika

Luka Mesec: "Radikalnost na jeziku ni veliko več kot poza. Radikalnost v praksi šteje."

Luka Mesec

Luka Mesec
© Uroš Abram

»V zdajšnjih okoliščinah si lahko radikalen le, če si hkrati parlamentaren. Radikalnost na jeziku ni veliko več kot poza. Radikalnost v praksi šteje,« je v zadnjem intervjuju za Mladino povedal vodja poslanske skupine Združena levica Luka Mesec. Odklenjen intervju je te dni ponovno zaokrožil po spletu. "Brez družbene moči je vseeno, ali smo vsako soboto z rdečimi zastavami na Kongresnem trgu. Kot rad reče Slavoj Žižek, imeli se bomo lepo, o teh romantičnih dejanjih bomo nekoč pripovedovali vnukom, sprememb pa ne bo, je med drugim še dodal. Intervju si lahko v celoti preberete na spodnji povezavi. 

Iniciativa za demokratični socializem, eden od konstitutivnih, najprodornejših delov Združene levice, je imela pred kratkim kongres v Krškem. Končal se je klavrno, pa ne zaradi nesklepčnosti, ampak zaradi prepirov, groženj, lahko bi rekli »netovariškega« vedenja. Vsi se ne strinjajo z zamislijo, da se mora Združena levica združiti v enovito stranko in da je parlamentarno delo tisto, ki je družbeno najvplivnejše. Del bi ostal na ulicah. Luka Mesec meni drugače, obsoja nedostojno vedenje posameznikov, pravi, da so nekateri, žal, zdrknili v anarhizem, sprejema kritiko, a ta je lahko tudi razdiralna. Še vedno zagovarja proces združevanja strank in obljubila nastanek leve alternative.

Intervju si lahko v celoti peberete na tej povezavi

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.