Neža Mlakar, STA

 |  Politika

MZZ proti homofobiji, transfobiji in bifobiji

© Uroš Abram

Na slovenskem zunanjem ministrstvu (MZZ) so poudarili, da homofobija, transfobija in bifobija niso nov pojav. Prisotni so v vsakdanjem življenju in povsod po svetu. Splošna deklaracija o človekovih pravicah določa, da se vsi ljudje rodijo svobodni in imajo enako dostojanstvo in enake pravice, zato kulturne, tradicionalne in verske vrednote ne smejo biti razlog za kakršnokoli diskriminacijo, vključno z diskriminacijo na podlagi spolne usmerjenosti in spolne identitete, so poudarili.

Iz MMZ so ob včerajšnjem mednarodnem dnevu boja proti omenjenim oblikam diskriminacije sporočili, da bo Slovenija še naprej aktivno prispevala k boju proti homofobiji, transfobiji in bifobiji. »Države morajo svoje zaveze, ki izhajajo iz mednarodno pravnega varstva človekovih pravic, spoštovati in jih v praksi tudi udejanjati,« so pozvali na ministrstvu.

V zadnjih letih je na mednarodni ravni moč opaziti določen napredek na področju zagotavljanja človekovih pravic lezbijk, gejev, biseksualcev, transseksualcev in interseksualcev. A na MZZ opozarjajo, da so marsikje po svetu še vedno podvrženi diskriminaciji, sovražnemu govoru, nasilju, kriminalizaciji homoseksualnosti in celo smrtni kazni. Prav tako se v vsakdanjem življenju pogosto srečujejo s številnimi ovirami, ki jih heteroseksualne osebe niti ne opazijo, bodisi v domačem okolju, družbi, izobraževanju, zdravstvu, na delovnem mestu ...

Slovenija si bo po navedbah MZZ tako še naprej prizadevala, da problematika diskriminacije in nasilja na podlagi spolne usmerjenosti ali spolne identitete ostaja na dnevnem redu mednarodnih in regionalnih organizacij kot so Združeni narodi, Svet Evrope in EU.

V Mladini si lahko preberete prispevek Izaka Koširja o tem, kako transspolne osebe v Sloveniji doživljajo diskriminacijo.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.