NM, STA

 |  Politika

ZL za ponovno uvedbo subvencij dela najemnine za socialno ogrožene

© Uroš Abram

Poslanci ZL so v postopek DZ vložili predlog novele zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev, s katero bi upravičencem do neprofitnega najema, ki nimajo možnosti živeti v neprofitnih stanovanjih in plačujejo tržno najemnino, ponovno omogočili subvencioniranje dela najemnine. V ZL opozarjajo, da bo v nasprotnem primeru prihajalo do deložacij.

Zakon za uravnoteženje javnih financ občin je lani črtal del zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev, ki je določal, da se upravičencem do subvencije v tržnih in hišniških stanovanjih prizna še subvencija do priznane neprofitne najemnine. Z novelo bi tako ponovno omogočili, da bi upravičenci do neprofitnega najema poleg subvencije za razliko med tržno in neprofitno najemnino dobili še subvencijo za neprofitni del v višini največ 80 odstotkov neprofitne najemnine.

Na včerajšnji novinarski konferenci v Ljubljani je poslanec ZL Franc Trček dejal, da se Vlada in koalicija se ne zavedata, kako je ta problematika pereča. Po njegovih besedah gre za skoraj 6000 gospodinjstev, ki bodo imela sedaj za tretjino višje stroške najema. Zadnje odločbe so se iztekle prejšnji mesec. »V praksi to pomeni, da imamo socialno bombo, katere del se lahko zelo hitro prelije v že tako perečo problematiko deložacij,« je še poudaril Trček. Z novelo želijo izboljšati položaj socialno najbolj ogroženih in omogočiti enako obravnavo upravičencev do neprofitnega najema, ne glede na to, ali živijo v neprofitnem stanovanju ali ne, je dejal poslanec ZL Matej T. Vatovec.

Načrtovani prihranek s spremembami glede subvencioniranja najemnin, ki jih je prinesel zakon za uravnoteženje javnih financ občin, je za državo 400.000 evrov, za občine pa 1,6 milijona evrov na letni ravni. »Govorimo o dveh milijonih letno, kar na neki način predstavlja ceno za ogrožanje skoraj 6000 posameznikov in njihovih družin, ki bodo sedaj postavljeni v brezizhoden položaj,« je še poudaril T. Vatovec. Dodal je še, da imajo možnost izkoristiti enkratno denarno pomoč, ampak to lahko pomaga za mesec ali dva, nato pa bodo soočeni z dejstvom, da si teh najemnin ne morejo več privoščiti, posledica pa bodo verjetno deložacije.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.