Neža Mlakar, STA

 |  Svet

Trump bi se pogovoril s Severno Korejo

© Profimedia

Edini kandidat za republikansko nominacijo na predsedniških volitvah v ZDA Donald Trump je v torek izrazil pripravljenost na pogovore s severnokorejskim voditeljem Kim Jong Unom v primeru zmage na volitvah. »Govoril bi z njim, to ne bi bil noben problem zame,« je dejal v pogovoru za tiskovno agencijo Reuters.

ZDA so doslej vztrajale pri osamitvi Severne Koreje, zato bi to pomenilo zasuk v zunanji politiki. Dejal je, da bi gospodarsko pritisnil na Kitajsko, po njegovih besedah edino severnokorejsko zaveznico. »Iz naše države vlečejo na milijarde dolarjev. Milijarde. In nad Kitajsko imamo veliko moč. Kitajska lahko reši to težavo z enim srečanjem ali enim telefonskim klicem,« je dejal Trump, ki meni, da ima Peking veliko moč nad Pjongjangom. Ko ga je novinar opomnil, da ima Severna Koreja jedrsko orožje, je Trump odgovoril, da to ve in da ga ima tudi Kitajska.

O Trumpu je v Mladini pisal tudi Marcel Štefančič Jr: »Ko je rekel, da bi morali napasti Mehiko, da so Mehičani posiljevalci, ste imeli občutek, da skuša le testirati, kako daleč lahko gre. Test je uspel – Trump gre lahko zelo daleč.« V njegovem članku »Oživljeni fašizem« pa si lahko preberete tudi o tem, kako je »Evropa polna Trumpov«.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.