Izak Košir, STA

 |  Svet

Umrl je Marco Pannella, dolgoletni borec za socialne reforme 

Marco Pannella (1930 - 2016)

Marco Pannella (1930 - 2016)
© WikiCommons

V starosti 86 let je umrl veteran italijanske politike Marco Pannella, nekdanji vodja Radikalne stranke, ki je v 70. in 80. letih prejšnjega stoletja vodil uspešen boj za legalizacijo ločitve in splava v Italiji. Več kot šest desetletij se je boril za socialne reforme.

Pannella je že nekaj časa bolehal zaradi pljučnega raka in raka na ledvicah, od začetka leta pa se ni več udeleževal javnih dogodkov. V torek so ga odpeljali v bolnišnico v kritičnem stanju. "Zbogom človeku, ki je spremenil podobo Italije," je ob njegovi smrti zapisal časnik Corriere della Sera na svoji spletni strani.

Pannella, ki je bil poslanec tako v italijanskem kot evropskem parlamentu, je sodeloval v kampanjah pri skoraj vseh socialnih vprašanja po drugi svetovni vojni. Pri tem je bil najpomembnejši boj za uzakonitev pravice do ločitve, ki so jo v Italiji uvedli leta 1970, in splava, ki so jo uvedli leta 1978.

Boril se je tudi za pomilostitve zapornikov, odpravo obveznega vojaškega roka, legalizacijo mehkih drog in evtanazije, za pravice homoseksualcev, proti jedrski energiji in za končanje lakote na svetu.

Imel se je za odpadnika, vodil pa je majhno, a vplivno Radikalno stranko. Znan je bil po svojih govorih in dramatičnih dejanjih. Tako je večkrat gladovno stavkal, ker je v javnosti delil marihuano, pa ga je večkrat prijela policija. V eni njegovih najbolj znanih provokacij je leta 1987 podpiral uspešno volilno kampanjo pornozvezde Ilone Staller.

Bil je tudi odločen protiklerikalec, ki se je boril proti vmešavanju Vatikana v italijanske notranje zadeve. Kljub temu je imel prijateljske odnose s pokojnim papežem Janezom Pavlom II., kot tudi sedanjim Frančiškom. "Pannella je bil oseba, s katerim se v preteklosti večkrat nismo strinjali, ki pa smo ga vedno cenili zaradi popolne in nesebične zavezanosti plemenitim načelom," je ob njegovi smrti dejal tiskovni predstavnik Vatikana Federico Lombardi.

Italijanski premier Matteo Renzi pa se mu je poklonil kot velikemu političnemu voditelju in borcu za svobodo, "ki je v zgodovini Italije pustil pečat z boji, ki so bili včasih sporni, a vedno pogumni in odprti". Pannella se je kot Giacinto Pannella rodil 2. maja 1930 v kraju Teramo. V italijanski parlament je bil prvič izvoljen leta 1976, v Evropski parlament pa 1979, kjer je bil do leta 2009.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.