Damjana Kolar

 |  Kultura

Ganljiva drama o težavnem najstniku

Z dvignjeno glavo, otvoritveni film lanskega festivala v Cannesu, prihaja na redni spored slovenskih kinematografov. Film francoske režiserke Emmanuelle Bercot, ki je navdušil kritike, pripoveduje zgodbo o burnem in težavnem odraščanju, najstniški hoji po robu ter iskanju prave poti. Gre za drugi film po Bettie gre, v katerem je združila moči s Catherine Deneuve in posnela ganljivo dramo, ki zagovarja misel, da družba nima pravice obupati nad nobenim izmed svojih mladostnikov – zlasti ne nad tistimi najbolj nasilnimi in "brezupnimi."

Malony, ki ga je mama zapustila pri šestih letih, se vedno znova znajde na sodišču za mladoletnike. Okoli mladega prestopnika se počasi oblikuje nekakšna nekakšna nadomestna družina. Florence, sodnica za mladoletnike, ki je tik pred upokojitvijo, in Yann, socialni delavec, ki je sam imel mučno otroštvo, mu stojita ob strani in ga poskušata rešiti. Malony pristane v strogem vzgojnem zavodu, kjer spozna Tess, posebno dekle, ki mu pokaže, da še obstaja upanje. Film uspešno izpolni svoje poslanstvo prikazati svet mladostniškega prestopništva brez pretirane črnogledosti ter skuša namesto tega najti upanje za boljšo prihodnost. Režiserka je znana po tem, da rada sodeluje z naturščiki. Rod Paradot, ki igra mladega prestopnika, je pred snemanjem filma obiskoval poklicno šolo, kjer se je učil za mizarja, prav tako večina mladinskih svetovalcev v filmu opravlja ta poklic tudi v resničnem življenju. Tako režiserka kot scenaristka sta med ustvarjanjem filma opravljali pripravništvo na sodišču za mladostnike v Parizu.

"Vsi otroci imajo pravico do izobrazbe. Zagotoviti jo mora družina, sicer je odgovornost družbe, da pomaga. Ta stavek, ki sem ga prebrala v knjigi nekega sodnika, zelo natančno pojasni, o čem film pravzaprav govori. Kako bomo rešili družbo, če ne z izobraževanjem, in sicer v širšem smislu besede? Pravno varstvo mladoletnikov temelji na ideji, da ni za otroka nič zapisano v kamen in da je pot navzdol s pomočjo vzgojnih in podpornih programov mogoče zaustaviti. Kako pri tem ne obupati, saj se rezultati pokažejo počasi – če sploh se? Prav to je tema mojega filma. Imam strica, ki je vzgojitelj, in kot otrok sem ga neko poletje obiskala v Bretanji, kjer je vodil tabor za mlade prestopnike. Na deklico iz premožne in skrbne družine, kakršna sem bila, je vedenje najstnikov, ki niso imeli takšne sreče kot jaz, naredilo močan vtis: očarala sta me njihova predrznost, upor proti avtoriteti in družbenim pravilom. Hkrati pa sem občudovala trud svojega strica in ostalih vzgojiteljev, da bi jih spravili "na pravo pot" ter jih naučili ljubezni in spoštovanja–do drugih, predvsem pa do samih sebe. Spomin na to poletje je ostal živ vse do najstniških let, ko sem začela razmišljati, da bi postala sodnica za mladoletnike, kasneje pa me je navdahnil, da sem posnela film. Moj stric se je nekoč zbližal z mladim prestopnikom, za katerega je več let skrbel kot svetovalec – skupaj s sodnico za mladoletne, ki je bila tik pred upokojitvijo. Tudi najstnik se je na oba zelo navezal. Stric mi je povedal, da je nekega dne rekel sodnici: "Zanj si ti njegova mati, jaz pa njegov oče," in ona je odgovorila, "ne, ti si njegova mama, jaz pa njegov oče." V tistem trenutku sem se odločila, da bo vlogo sodnice odigrala Catherine. Ima očitno naravno avtoriteto, hkrati pa je izjemno pozorna in zaščitniška. Ima zelo močno materinsko plat. To mešanico sem iskala za sodnico in Catherine je popolnoma uspelo," je povedala režiserka.

Emmanuelle Bercot si je ustvarila ime kot igralka v filmih slavnih režiserjev, kot so Claude Miller, Claude Lelouch in Bertrand Tavernier, od leta 2001 pa se vse bolj uveljavlja tudi kot filmska režiserka. Za kratkometražec Les vacances je prejela nagrado žirije na festivalu v Cannesu, kjer je bil v sekciji Posebni pogled prikazan tudi njen celovečerni prvenec Clément. Film Z dvignjeno glavo je drugi celovečerec, ki ga je posnela s Catherine Deneuve.

cKawsUyxOF4#t=13

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.