Izak Košir

 |  Politika

Poslanci zapuščajo Janšo ali on zapušča njih?

Janez Janša, predsednik stranke SDS

Janez Janša, predsednik stranke SDS
© Borut Peterlin

Odhodi iz stranke SDS se nadaljujejo. Danes je na novinarski konferenci svoj odhod pojasnil tudi poslanec Andrej Čuš. Slednji odhaja med samostojne poslance, vsem ljubiteljem zarot pa sporoča, da ga ne pošiljata ne Milan in ne Murgle in da za svojo odločitvijo stoji sam. Dodal je, da so v SDS vsem, ki so bili do nekaterih njihovih ravnanj kritični, želeli preprečiti nastop na naslednjih volitvah. Poleg njega je po naših informacijah vprašljiv tudi status poslanca SDS Zvonka Laha. Ta je za Siol potrdil, da stranke do poletja najverjetneje ne bo zapustil in dodal, da bomo videli, kaj bo prinesel čas. Kot je povedal ga v stranki SDS najbolj moti to, da se ne ukvarjajo s trenutnimi stvarmi in prihodnostjo, temveč s preteklostjo. Lah meni, da to ne bo nič rešilo. Po njegovih besedah pa naj bi se premalo ukvarjali tudi z gospodarstvom.

Odhodom iz stranke SDS tako očitno še ni videti konca, nezadovoljstvo pa se povečuje tudi med vidnimi člani. Iz izvršnega odbora SDS je tako domnevno izstopila tudi nekdanja evropska poslanka Romana Jordan, saj njenega imena ni več na seznamu članov. Jordanova, ki tega javno sicer še ni komentirala, je bil v zadnjem času in tudi v preteklosti kritična do potez vodstva SDS. To pa je sprožilo kar nekaj ostrih odzivov predsednika stranke Janeza Janše. Slednji naj bi izgubljal podporo pri predstavnikih Evropske ljudske stranke, kar naj bi bil eden od glavnih razlogov, da se Romana Jordan politike SDS vse bolj oddaljuje.

Predstavniki Evropske ljudske stranke so denimo k podpisu izjave o begunski krizi povabili povabil predsednico Nove Slovenije Ljudmilo Novak, ne pa tudi predsednika SDS Janeza Janšo. Vzrok naj bi tičal v za evropsko zmerno desnico preveč radikalnih stališčih SDS do reševanja begunske krize. Za Evropsko ljudsko stranko pa naj bi bile vse bolj moteče tudi Janševe izjave na Twitterju, kjer se je pred kratkim lotil tudi novinarki RTV Slovenija, in v javni diskurz vpeljal izraz "medijska prostitucija". Obe novinarki (Eugenija Carl in Mojca Pašek Šetinc) sta se odločili, da bosta prvaka SDS tožili.

Za najodmevnejši odhod iz SDS pa je poskrbela "mati stranke" Vera Ban, nekdanja tajnica Jožeta Pučnika, ki je Janšo podpirala tudi ob njegovem odhodu v zapor in pred sodiščem zaradi afere Patria. "Saj vendarle samo en človek ne more vsega vedeti, vsega znati, vsega čutiti," je poudarila v pogovoru za Pop TV in dodala, da je Janša zatiral voljo sposobnih ljudi, namesto, da bi jo uveljavil.

Z njo se strinja tudi Andrej Čuš, zadnji, ki zapušča SDS. Čuš je bil v preteklosti predsednik Dijaške organizacije Slovenije, od marca 2011 do januarja 2015 pa je bil predsednik Slovenske demokratske mladine, torej podmladka stranke SDS. Bil je eden od njihovih najmlajših poslancev in veljal za enega od najperspektivnejših kadrov.

Ali imajo odhodi iz SDS kakršnokoli povezavo z novonastajajočo stranko, ki jo ustanavlja Aleš Primc iz društva Za otroke gre, bo pokazal čas. Nastanek Primčeve stranke podpira tudi Janez Janša, saj mu paktiranje s človekom, ki je sprožil decembrski referendum o Zakonu o zakonski zvezi in družinskih razmerjih (ZZZDR), bolj ustreza kot sodelovanje z NSi Ljudmile Novak. Slednja namreč Janši ni (več) popolnoma naklonjena, NSi pa se je v zadnjem času od SDS vidno oddaljila. Janša tako na desnici išče novega zaveznika in nastanek nove stranke, ki bi bila naklonjena SDS, se zdi kot edini "izhod v sili".

Iz stranke SDS so v zadnjem času izstopili tudi psiholog in finančni analitik Blaž Vodopivec, ki je v izstopni izjavi pojasnil, da ustanavlja novo stranko, malo pred njim pa je enako storil tudi eden od njihovih najvidnejših funkcionarjev Dragutin Mate, ki je bil med drugim tudi notranji minister v prvi Janševi vladi, v stranko pa se je Mate včlanil po volitvah leta 2008.

Če naštejemo še nekaj ključnih politikov, ki so SDS zapustili v preteklih letih: nekdanji šolski minister Žiga Turk, nekdanji zunanji minister Dimitrij Rupel, Sonja Ramšak, Gregor Virant, Miha Brejc, Pavle Rupar, Angelca Likovič in Ivo Hvalica. Večina od omenjenih se je od stranke oddaljila predvsem zaradi nesoglasij s svojevoljno poltiko predsednika SDS Janeza Janša.

Potrebno pa se je tudi vprašati, ali so se tisti, ki so zapustili SDS, odrekli Janši, ali se je v resnici Janša odrekel njim. Če domnevamo, da se je zgodilo slednje, je bil odhod iz stranke, da rešijo svojo politično kariero ali vsaj držo, edino logično dejanje. Kot vemo bodo čez približno dve leti nove volitve in vrh stranke sistematično podeljuje članom volilne okraje. Tisti, ki jih dobijo, bodo kakopak Janši še vedno stali ob strani, tisti, ki pa jih ne (ali dobijo takšne, kjer ne bodo mogli biti izvoljeni), pa se mu bodo po vsej verjetnosti odrekli. A najbrž zgolj zato, ker se je on prvi odrekel njim. 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.