Damjana Kolar

 |  Kultura

Deset kulturnih dogodkov od četrtka do nedelje

Izbor dogodkov od 26. do 29. maja.

Četrtek, 26. maj

V KC Tobačna 001 Ljubljana bodo ob 19.00 odprli razstavo danske umetnice Anne Harild, ki bo kot prva gostovala v okviru recipročne rezidenčne izmenjave s Tottenham Hale International studiem iz Londona. Tokratna razstava z naslovom Prostori in strukture, ki jo sestavljajo serije risb, makete ter video animacije, prinaša vpogled v njeno izkušnjo dvomesečnega bivanja na področju nekdanje Tobačne tovarne v Ljubljani. Kustosinja razstave: Alenka Trebušak

V Kinu Šiška Ljubljana se bo 21.00 začel 32. mednarodni festival Druga godba, na katerem bo nastopil francoski glasbenik St Germain, ki je znan po unikatnem vključevanju jazza, bluesa in afra v house zvoke. Ob 23.00 se dogajanje seli v Menzo pri koritu na Metelkovi, kjer bo nastopila Katja Šulc, ki bo premierno predstavila album Kamlisajlan.

Uf-W9YkWISU

Petek, 27. maj

V UGM Studio Maribor bodo ob 19.00 odprli razstavo slik Mitje Ficka z naslovom Prosim, čuti namesto mene, medtem ko me ni. Fickove slikarske podobe nagovarjajo gledalčeve čute in intuitivno zaznavo. Za vsakdanjo realnostjo se odpirajo prehodi v magične svetove, polne nenavadnih bitij in prisotnosti. Kustosinja razstave: Andreja Borin

Papirnati pes

Papirnati pes

V Slovenski kinoteki Ljubljana bo ob 19.00 Večer kratkih filmov produkcije Staragara. Na ogled bodo filmi: Ljubezen na strehi sveta (r. Jan Cvitkovič), Mali Princ (r. Matej Peljhan), Stopnice (r. Miroslav Mandić), Sistemske napake (r. Siniša Gačić) in Sprava (r. Janez Burger).

Ljubezen na strehi sveta

Ljubezen na strehi sveta

V MMC Kibla Maribor bodo ob 20.00 odprli razstavo Uroša Weinbergerja z naslovom Seven Sisters, ki je sinonim za sedem najbolj vplivnih naftnih korporacij. Projekt se nanaša na problematiko naftne industrije ter vpliv industrijskih gigantov na globalno politiko, ekonomijo in ekologijo. Uroš Weinberger se ukvarja z vplivom vizualnih sporočil javnih medijev na sodobnega, največkrat premalo zahtevnega in nezainteresiranega opazovalca, pri čemer pri omenjenem konceptu raziskuje možnost manipuliranja s podobami oglasnih panojev.

V Ljubljani bodo v okviru 32. mednarodnega festivala Druga godba nastopili: Kino Šiška (19.00): Saul Williams (ZDA), Nneka (Nig/Nem), Pat Thomas & Kwashibu Area Band (Gana), Gala hala (23.30): uKanDanZ (Etiop/Fra), Menza pri koritu (00.15): Orkesta Mendoza (ZDA), Channel Zero (01.00): The Comet is Coming (VB)

G3x6pxpwd_w

o13RCkeoaQA

Sobota, 28. maj

V Channel Zero (Metelkova) Ljubljana bodo ob 21.00 nastopili Neil Hagerty & The Howling Hex. Neil Hagerty je bil v osemdestih letih ključna figura enega od  najbolj subverzivnih underground bendov Pussy Galore, ki so s svojo anti-rock kakofonijo zabrisali meje med avantgradnim hrupom in klasično rockovsko formo. Predskupina: oOo freoo (Slo)

tpBCZHeoZzU

V Ljubljani bodo v okviru 32. mednarodnega festivala Druga godba nastopili: Klub Cankarjevega doma (14.30): Dinovski/Schuberth (Mak/A), Taman (BIH/Slo), Dom La Nena (Bra/Fra), Stara mestna elektrarna-Elektro (22.00): DJ K'Pow, Magnetic Ensemble (Fra)

qLp1Fgii9Hc

V slovenskem paviljonu 15. mednarodne razstave arhitekture na beneškem bienalu je od 28. maja dalje na ogled instalacija [Dom v Arzenalu], ki je reakcija na naslov "Poročanje s fronte," ki ga je za letošnji bienale izbral njegov kustos Alejandro Aravena. Projekt naslavlja tematiko doma in bivališča kot ključnega družbenega in okoljskega problema današnjega časa. Kustosa sta zasnovala prostorsko strukturo v razmerju 1:1 oziroma abstrakten dom kot kurirano knjižnico, ki bo platforma za raziskovanje koncepta doma in bivališča med samo razstavo in tudi po njenem zaključku. Kustosa razstave: Aljoša Dekleva in Tina Gregorič. Do 27. novembra.

© Dekleva Gregorič

Nedelja, 29. maj

V SNG Drama Ljubljana bo ob 20.00 otvoritev Drama festivala s predstavo Henrika Ibsena Nora ali Hiša lutk v izvedbi Mestnega gledališča Celovec. Drama je ob nastanku leta 1880 sprožila mednarodne debate, pozornost je zbudil predvsem konec igre, v katerem Nora zapusti moža in otroke. Režija: Mateja Koležnik

© Karlheinz Fessl

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.