IK, STA

 |  Družba

Istospolni pari bodo lahko od februarja naprej tudi v Sloveniji sklenili partnersko zvezo

© WikiCommons

Zakon o partnerski skupnosti, ki je začel veljati z današnjim dnem, za istospolne pare uvaja enake pravne posledice, kot jih ima zakonska zveza, a brez možnosti posvojitev in postopkov biomedicinske oploditve. Zakon se bo začel uporabljati februarja prihodnje leto.

Nesklenjena partnerska zveza pa je po zakonu dalj časa trajajoča življenjska skupnost dveh žensk ali dveh moških, ki nista sklenila partnerske zveze in pri katerih ni razlogov, zaradi katerih bi bila partnerska zveza med njima neveljavna.

Taka zveza ima v razmerju med partnerjema enake pravne posledice, kakor če bi sklenila partnersko zvezo. Tako kot za partnerko zvezo pa tudi pri nesklenjeni partnerski zvezi velja, da partnerja ne moreta skupaj posvojiti otroka in nista upravičena do postopkov oploditve z biomedicinsko pomočjo.

O tem, da je proti kompromisu, je v Mladini pred nekaj meseci pisal Tadej Troha. Postavil je temeljno vprašanje: Kdo si lahko privošči podporo zakonskemu predlogu, s katerim bo diskriminacija ostala zapisana v zakonodaji? "Privolitev v kompromis ni zgrešena ne le v načelnem, temveč tudi v političnem smislu. Edina rešitev je jasna in argumentirana zavrnitev," je med drugim zapisal Troha. Njegovo besedilo si lahko v celoti preberete tu. 

Predlog zakona je pripravil poslanec Jani Möderndorfer in je bil nekakšen odgovor na padli decembrski referendum o Zakonu o zakonski zvezi in družinskih razmerjih (ZZZDR). Državni zbor je o tem odločal prejšnji mesec. Proti so bili zgolj poslanci NSi in SDS, a slednji ne v celoti, saj je ZA glasoval vodja poslanske skupine Jože Tanko. O njegovi "napaki" je pred kratkim pisal Izak Košir, njegov članek pa si lahko preberete na tej povezavi

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.