NM, STA

 |  Politika

Clintonova zavrnila soočenje s Sandersom na televiziji Fox

© WikiCommons

Vodilna predsedniška kandidatka demokratske stranke Hillary Clinton je v ponedeljek zavrnila možnost novega in zadnjega soočenja s protikandidatom Bernardom Sandersom na televiziji Fox. Njena kampanja je sporočila, da se bo raje osredotočila na splošne volitve. Sanders je skupaj s Foxom izrazil razočaranje, Clintonovi pa predlagal, naj ne bo tako »domišljava«.

Sanders je dejal, da ni presenečen, čeprav je razočaran, da je Clintonova odstopila od dogovora. Dodal je še, da naj ne bo tako domišljava in ne misli, da je že osvojila nominacijo, ker so nazadnje volivci Indiane, Zahodne Virginije in Oregona menili drugače. Clintonova je sicer doslej osvojila 23 držav in tri milijone glasov več od Sandersa, ki je zmagal v 18 državah. O njegovi 18. zmagi smo poročali tudi v Mladini. Darja Kocbek pa je v Mladini pisala tudi o tem, kako je Clintonovi v New Yorku pomagal zmagati volilni sistem.

Clintonova bo 7. junija po volitvah imela v Kaliforniji in petih drugih državah dovolj delegatov za osvojitev nominacije, vendar pa se senator iz Vermonta ne predaja. Izraža prepričanje, da si bodo tako imenovani superdelegati, brez katerih Clintonova morda ne bo imela dovolj glasov za zmago, premislili, če osvoji Kalifornijo. Sandersu in njegovim podpornikom navdušenja ne primanjkuje, vendar pa so med demokrati v manjšini in ankete nakazujejo zmago Clintonove v Kaliforniji, kar pa niti ne bo nujno, če se uresničijo napovedi anket o gladki zmagi v New Jerseyju.

Sanders se je sprl tudi s predsednico demokratske stranke kongresnico iz Floride Debbie Wasserman Schultz, ki jo obtožuje, da je na strani Clintonove, kar je pokazala s tem, da je uvodoma dala na urnik le šest televizijskih soočenj demokratskih kandidatov. Na koncu jih je bilo devet, poleg nekaj javnih tribun. Res pa je, da sta obe kampanji načeloma privolili v deseto soočenje pred volitvami v Kaliforniji, čeprav se o kraju in datumu nista dogovorili.

Sanders napoveduje »neurejeno« konvencijo konec julija v Philadelphii, ker je taka pač demokracija, in napoveduje oster boj za oblikovanje leve politične platforme stranke. Wasserman Schultzovo, ki ga je pred dnevi ostro opozorila, naj obvladuje svoje nemirne podpornike po ropotanju v Las Vegasu, pa se je odločil spodnesti v njenih prizadevanjih za nov kongresni mandat.

Člani predstavniškega doma ameriškega kongresa imajo mandat le za dve leti in tudi kongresniki ter senatorji imajo svoje strankarske volitve kot predsedniški kandidati. Sanders je za profesorja Tima Canovo, ki se je odločil kandidirati proti predsednici stranke, zbral 250.000 dolarjev.

V Mladini si lahko preberete prispevek Marcela Štefančiča Jr., ki je konec preteklega leta o Sandersu zapisal, da je »predsedniški kandidat, ki je letos poskrbel, da je socializem v Ameriki postal tako kul kot še nikoli«. Nekoliko pred tem je pisal tudi o tem, zakaj ameriški socialist pomeni revolucijo.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.