Damjana Kolar

 |  Kultura

Neokrnjene lepote sveta

Ženske iz vasi Towari Ypy, ki pripada plemenu Zo’é, si rade barvajo telesa z rdečim barvilom »urucum« iz semen grma Bixa orellana. Pará. Brazilija. 2009. ©Sebastião Salgado. Amazonas Images.

Ženske iz vasi Towari Ypy, ki pripada plemenu Zo’é, si rade barvajo telesa z rdečim barvilom »urucum« iz semen grma Bixa orellana. Pará. Brazilija. 2009. ©Sebastião Salgado. Amazonas Images.

Kot enega glavnih kulturnih projektov Ljubljana, Zelena prestolnica Evrope, bodo Muzej in galerije mesta Ljubljane od 31. maja do 31. avgusta gostili razstavo Geneza, znamenitega brazilskega dokumentarnega fotografa Sebastiãa Salgada. Razstava, ki jo je kurirala in oblikovala Lélia Wanick Salgado, je rezultat fotografovega večletnega raziskovanja in obsega 245 črno-belih fotografij. S tem delom je fotograf želel človeštvu pokazati možno pot posameznikovega ponovnega odkrivanja samega sebe in narave.

Sebastião Salgado je zadnjih štirideset let potoval po različnih celinah in v objektiv ujel dogodke, ki so ga globoko zaznamovali: vojne, lakoto in izgnanstvo. Po vseh grozotah, ki jim je bil priča, je zadnja leta upanje spet našel v naravi. Velja za enega glavnih dokumentarnih fotografov in fotožurnalistov 20. stoletja, tako zaradi kakovosti njegovih fotografij kot zaradi vseh pomembnih dogodkov, ki jih je ujel v svoj objektiv. Skozi svoj celoten opus ostaja zvest črno-beli fotografski estetiki. Na formalni ravni njegove fotografije pritegnejo gledalca s pretanjenimi odtenki in sivinami, ki jih nadgrajuje z močnimi kontrasti med svetlimi in temnimi površinami. Njegova dela uvrščajo ob bok slavnih fotografov kot so Henri Cartier Bresson, Robert Capa in James Nachtwey. Za svoje delo je prejel številne nagrade, med drugim tudi Royal Photographic Society Centenary Medal. Deluje tudi kot Unicefov ambasador dobre volje in je častni član ameriške akademije znanosti in umetnosti.

Salgado, ki je sprva opravljal poklic ekonomista, je fotografsko kariero začel leta 1973 v Parizu, kjer je sodeloval s fotografskimi agencijami Sygma, Gamma in Magnum Photos, leta 1994 pa sta skupaj z ženo Lélio Wanick Salgado ustanovila organizacijo Amazonas Images, ki se posveča samo njegovemu delu. V okviru svojih fotografskih projektov je obiskal več kot 100 držav. Leta 2004 je začel s pripravo projekta Geneza, s katerim je želel predstaviti neokrnjeno plat narave in človeštva. Genezo, ki je Salgadov tretji večletni cikel, gre razumeti kot odgovor na njegova starejša projekta, cikla Delavci  (1993) in Migracije (2000), v katerih se je fotograf posvečal neizprosnim delovnim pogojem, v katerih delajo delavci po vsem svetu, ter ljudem, ki so iz različnih razlogov ostali brez svojih domov. Pri Genezi se je Salgado sklenil preusmeriti od ljudi k neokrnjeni lepoti Zemlje in bitjem, ki živijo v sožitju z njo.

V obdobju osmih let se je v malih letalih, peš, s čolnom, zložljivim kajakom ali privezanim balonom odpravil na 32 potovanj na taka območja, na katerih je dokumentiral arktične in puščavske krajine, tropski deževni gozd, morske in druge prostoživeče rastline in živali ter skupnosti, ki še danes živijo v skladu z izročilom prednikov. "Geneza je iskanje sveta, kot je nekoč bil, kakršen je bil ustvarjen in kot se je razvijal, kakršen je obstajal v tisočletjih, preden je sodobno življenje podivjalo in nas začelo oddaljevati od resničnega bistva našega obstoja. Je pričevanje o tem, da so na našem planetu še vedno prostrana odročna območja, kjer v tihi in prvinski veličini vlada narava," pravi Lélia Wanick Salgado. 

Razstava je razdeljena na pet geografskih območij, poimenovanih Jug planeta, Zatočišča, Afrika (na ogled v Mestnem muzeju Ljubljana) ter Severna prostranstva in Amazonija in Pantanal (na ogled v Galeriji Jakopič), vsa skupaj pa oblikujejo čudovit mozaik narave v vsej njeni neokrnjeni veličini. Sebastião Salgado je projekt Geneza naslovil "moje ljubezensko pismo planetu." Ta misel je v želji po prispevku k varovanju in obnavljanju zelenega okolja, ne le na globalni, temveč tudi na lokalni ravni, navdihnila okoljevarstveno iniciativo Moje ljubezensko pismo planetu (#lovelettertotheplanet), s katero želijo ozaveščati in prispevati k ohranjanju naravnih ekosistemov in čistega okolja.

Razstavo bodo spremljali tudi drugi dogodki - od filmskih projekcij, predavanj in pogovorov do vodstev in delavnic. V Parku Tivoli bo 1. junija ob 21.oo projekcija dokumentarnega filma Sol zemlje, avtorjev Wima Wendersa in Juliana Ribeira Salgada, ki prikazuje življenje in delo Sebastiãa Salgada. Poleg dokumentarnega filma bodo v muzeju predvajali tudi dva animirana filma: Deček in svet ter Mož, ki je sadil drevesa. V okviru razstave bodo potekala predavanja strokovnjakov z različnih področij, pogovor na temo dokumentarne fotografije in različne delavnice.

©Sebastião Salgado. Amazonas Images

  • Slika 206516
  • Slika 206517
  • Slika 206518
  • Slika 206519
  • Slika 206520
  • Slika 206521
  • Slika 206522
  • Slika 206523
  • Slika 206524
  • Slika 206525
  • Slika 206526
  • Slika 206527
  • Slika 206528

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.