Maja Novak

Maja Novak

 |  Mladina 21  |  Ihta

Zavedena in izbrisana

Ali prva od 780 kolumn, ki jih bom morala napisati pred smrtjo

Evo me, tu sem, za računalnikom, nekaj klofam po tipkovnici in klofala bom do bridkega konca, saj sta mi zakon iz leta 2013 in ustavno sodišče – kdo pa drug – izbrisala leta, ko sem bila brezposelna in sem plačevala prispevke za prostovoljno pokojninsko zavarovanje; izbrisala leta, da jih, kronično nezaposljiva, do smrti ne bom mogla zbrati dovolj za starostno pokojnino, in seveda izbrisala gore denarja, ki sem ga na zavajajoče priporočilo zavoda za zaposlovanje – koga pa drugega – zmetala skozi okno. Torej bom za preživetje prevajala in pisala kolumne še v 85. letu, morda pa še dlje: moje sožalje, saj se mi sploh ne sanja, kakšni bodo ti izdelki, ko mi bo desnica zaradi pareze docela odpovedala in ko se zaradi Alzheimerja ne bom mogla več spomniti, kako je ime ljubljenemu vodju ter kako se po slovensko reče cat.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

Pisma bralcev

  • Tine Stanovnik, Ljubljana

    Ihta

    Maja Novak, njene kolumne vedno berem s posebnim užitkom, se huduje nad sodbo ustavnega sodišča. Kot zapiše, je s to sodbo plačane prostovoljne prispevke za pokojninsko zavarovanje »zmetala skozi okno«. Naj jo potolažim, da temu ni tako – vplačani prispevki bodo prispevali k večji pokojninski dobi in višji pokojnini. Res pa je, da vplačevanje teh prispevkov ne omogoča predčasnega upokojevanja pod ugodnimi pogoji. Več