Izak Košir

 |  Politika

Sanders transspolne osebe podpira, Hillary Clinton pa jih še vedno ignorira

Trans United Fund je začel akcijo, naj se Hillary Clinton opredeli to vprašanja transspolnih oseb, tudi prek Twitterja.

Trans United Fund je začel akcijo, naj se Hillary Clinton opredeli do vprašanja transspolnih oseb, tudi prek Twitterja.
© Twitter

Hillary Clinton je v ameriški predsedniški kampanji izvedla že kar nekaj nerodnih potez, ki so jo oddaljije od volilcev demokratske stranke. Včasih je za politika modro, da kdaj tudi molči. A ne v primeru človekovih pravic. Zdaj se je zamerila skupnosti transspolnih oseb. The Trans United Fund (TUF) jo namreč že nekaj časa poziva, naj izpolni vprašalnik, ki ga je njen demokratski tekmec Bernie Sanders izpolnil brez večjih težav. Transspolne osebe so namreč ene od najbolj ogroženih, kar se tiče varnosti in diskriminacije, zato je od morebitne bodoče predsednice ZDA pričakovano, da se do teh vprašanj opredeli. 

"Vemo, kaj je na kocki za nas in za naš narod, zato verjamemo, da je za našo skupnost zelo pomembno, da se kandidati, ki od nas želijo podporo, zavežejo glede določenih problematik," je izjavula Monica Roberts, ki je pri TUF članica odbora za podporo predsedniškim kampanjam. 

Pri tem je transspolne osebe uslišal Bernie Sanders, ki jim je obljubil večjo podporo pri zdravstvenih vprašanjih in varnostni zaščiti, ki so pri manjšinah velikokrat zanemarjeni. Sanders je obljubil, če bo izvoljen, da v njegovi administraciji T v LGBT-skupnosti ne bo utišan.

Bernie Sanders ima sicer dolgoletno zgodovino podpiranja človekovih in LGBT-pravic, ki sega v sedemdeseta leta prejšnjega stoletja, ko je prvič kandidiral za položaj v ameriški zvezni državi Vermont. Takrat je podpiral ukinitev diskriminatornega zakone, ki se je nanašal na spolno usmerjenost. Kot župan mesta Burlington pa je podprl prvo tamkajšnjo parado ponosa, kasneje pa je podpiral tudi istospolne poroke in enakopravnost istospolnih družin ter posvojitev otrok v netradicionalne družine.

Hillary Clinton in njena ekipa še do danes niso pojasnili, zakaj vprašalnika o varnosti in položaju transspolnih oseb v ZDA niso izpolnili, ki jim je bil poslan 11. aprila. Kot so pojasnili pri TUF ga je namreč Sanders izpolnil in oddal v zglednem roku. Ker Hillary molči, se je transskupnost prejšnji teden odločila, da bodo pritisk začeli vršti tudi prek družabnih omrežij. Zdaj prek Twitterja in Facebooka demokratsko kandidatsko sprašujejo, kako namerava končati nasilje nad transspolnimi osebami v ZDA. Odgovora še niso dobili. 

Kot piše Kevin Gosztola je frustracija transspolnih oseb v ZDA razumljiva, saj ne želijo, da jih (tudi) naslednji ameriški predsednik (ali predsednica) ignorira. Kdorkoli že bo. 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.