Anže Lebinger

 |  Družba

Ali je prepoved jemanja vsakršnih psihoaktivnih substanc smiselna?

V Veliki Britaniji želijo z novim zakonom (The Psychoactive Substances Act 2016) v celoti prepovedati proizvodnjo, distribucijo in prodajo psihoaktivnih snovi, z izjemo alkohola ter kofeinskih in nikotinskih proizvodov; ne glede na dejansko škodljivost in socialno problematičnost. Državna prepoved je odziv na številne nevarne stranske učinke in primere uživanja s smrtnim izidom. Vendar pri Guardianu opozarjajo, da drakonski ukrepi temeljijo na medijski histeriji in predpostavki o 100 smrtnih žrtvah na letni ravni. V resnici naj bi jih bilo okoli deset. Z zakonom želijo oblasti zajeziti predvsem prodajo dušikovega oksida, sintetičnih kanabinoidov, opojne kadulje in določenih blažjih poživil. Raziskava, ki jo navaja Independent, kaže na to, da bi 64 odstotkov vprašanih starih med 16 in 24 let še naprej uživalo tovrstne pshioaktivne substance, čeprav bi bile zakonsko prepovedane. Avtorji raziskave zaradi tega dvomijo v smiselnost prepovedi.

Slabi dve tretjini mladih ljudi bi torej ignorirali novo zakonodajo. Raziskavo, ki je sicer vključevala tudi fokusne skupine, je opravila nacionalna dobrodelna organizacija za mlade YMCA. Na podlagi ugotovitev so izrazili dvom v učinkovitost prepovedi. Poleg tega je nadaljnjo raziskovanje pokazalo, da je 71 odstotkov uživalcev psihoaktivnih snovi, te zaužilo zatem, ko so pred tem že posegli po nelegalnih drogah. 

Poleg tega ni bilo jasno, ali bo zaradi prepovedi ukinjena tudi prodaja t. i. popersov. Kaj so popersi? Izraz popers se nanaša na amil-, butil- ali izobutilnitrit, v današnjem času pa označuje butilnitritu podobne snovi. Popersi ob uživanju razširijo periferne žile in povzročijo nenaden padec krvnega pritiska; telo želi čimprej vzpostaviti normalno stanje, zaradi česar zviša srčni utrip, večina krvi pa se preusmeri v možgane. Sledita vrtoglavica in prijetno vznemirjenje. Jemanje teh v kombinaciji z drugimi psihoaktivnimi snovmi povečuje občutek zadetosti. Kot kaže pa jih bo prepoved zaobšla, saj ne učinkujejo neposredno na možgane.

Predsednica YMCA Denise Hatton je dejala, »da večine mladih prepoved ne bo vznemirila«. Pozvala je k boljšemu osveščanju otrok o potencialnih posledicah uživanja psihoaktivnih snovi. »Prepoved bo imela le majhen učinek, če ne bo podkrepljena s spremembami v izboraževanju in izboljšavami podpornega sistema«. Nekateri kritiki pa opozarjajo, da bi se morale oblasti bolj posvetiti boju proti trdim drogam, kot je na primer heroin, poleg tega pa se bojijo nasprotnega učinka celovite prepovedi, saj naj bi do nedavnega legalno dostopne substance sedaj začeli prodajati preprodajalci, kar bi pomenilo manj varnosti za uživalce.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.