Anže Lebinger

 |  Svet

Boj McDonald'sovih delavcev za zvišanje minimalne urne postavke

Boj za zvišanje minimalne urne postavke najnižje plačanih delavcev v ZDA se nadaljuje. Pomemben del kampanje »Fight for $15« se je odvijal prejšnji teden, ko je nekaj tisoč ljudi kljub izredno slabemu vremenu dva dni protestiralo pred sedežem McDonald'sa v Chicagu. Zahtevali so sindikalne pravice in zvišanje postavke na 15 dolarjev na uro. Protestniki poudarjajo, da morajo vodilni slediti drugim ameriškim podjetjem, ki so že zvišala urno postavko. McDonald's je, zatem ko je uvedel možnost zajtrka čez dan, zabeležil povišan dobiček. Delavci zahtevajo, da se milijonski dobički končno poznajo tudi na plačah kuharjev in blagajnikov.

Bivši direktor pri McDonald'su Ed Rensi je za Guardian zatrjeval, da bi se ob dvigu minimalne urne postavke na 15 dolarjev za podjetje bolj splačal prehod na robotizirano delovno silo, ki naj bi bila tako ali tako bolj produktivna. Takšne trditve je medtem že ovrgel sedanji direktor Steve Easterbrook. »Ne vidim tveganja za obstoječe službe, ko govorimo o zvišanju plač. Navsezadnje smo podjetje, ki se ukvarja s strežbo, zato bo za nas vedno pomemben človeški vidik.« Ob tem velja poudariti, da je Reuters poročal o rekordnih dobičkih McDonald'sa, kar so vodilni možje in delničarji že občutili v obliki denarnih nagrad, nasprotno pa tega niso bili deležni slabo plačani delavci. Ne manjka niti ozkoglednih, neoliberalnih kritikov delavskega gibanja, ki ta gibanja označujejo kot »barbarska«. Takšnega mnenja je recimo Justin Danhof iz konservativnega think tanka National Center for Public Policy Research.

Na spletni strani Huffington Posta pa si preberite, koliko mora delavec zaslužiti v posamezni zvezni državi, če si želi privoščiti najem osnovnega stanovanja.

dPT4bUZUNKk

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.