Damjana Kolar

 |  Kultura

Slovenia Press Photo 2016

© Joco Žnidaršič

Letošnji festival bo poleg razstav Slovenski nagrajenci World Press Photo 1977-2016 (Joca Žnidaršiča, Matica Zormana in Matjaža Krivica) v Galeriji Fotografija in Pulitzerjevih nagrajencev 2016, ekipe Reutersa, v Galeriji Kresija, obsegal tudi razpravo z gosti festivala na temo fotografije in medijev v luči trenutne begunske in migrantske krize. Mednarodno žirijo natečaja Slovenia Press Photo 2016 sestavljajo: Reinhard Krause (globalni vodja fotografije pri Reutersu), Sophie Batterbury (urednica fotografije pri i Newspaper, prej pri The Independentu) in svetovno znana fotografa Daniel Etter in Aris Messinis, ki sta za svoje delo prejela že številna priznanja. 

Največji in najprestižnejši mednarodni fotografski natečaj World Press Photo že od leta 1955 naprej zbere najboljše, kar je nastalo na področju novinarske fotografije. Zmagovalci natečaja se s svojim delom predstavijo na potujoči razstavi, ki promovira profesionalni fotožurnalizem, visoke standarde vizualnega novinarstva ter svoboden in neomejen pretok informacij. Med najboljšimi so se do sedaj znašli trije slovenski fotografi, ki na tokratni razstavi predstavljajo projekte, s katerimi so sodelovali na natečaju.

Joco Žnidaršič je leta 1977 zasedel tretje mesto v kategoriji Narava za fotografsko pripoved izpod Triglava. Pred helikopterji so vse potrebno za planinske postojanke dostavljali vodniki s konji. Z gradbenim materialom naloženemu konju je v snežnih zametih zmanjkalo trdnih tal pod nogami, zdrsnil je s poti, padel in drsel proti prepadu. Na pomoč mu je priskočil vodnik, dramatična zgodba se je srečno končala nedaleč od previsa. Nagrada je fotografu in dolgoletnemu uredniku fotografije na Delu pomagala tudi pri vzpostavljanju enakovrednega odnosa med besedo in fotografijo v tiskanih medijih.

Matic Zorman in Matjaž Krivic sta leta 2016 zasedla prvo in drugo mesto s posamezno fotografijo v kategoriji Ljudje;  Zorman za fotografijo deklic za ograjo srbskega nastanitvenega centra v okviru pokrivanja aktualnih dogodkov begunske krize.Več kot pol leta se je gibal med Gevgelijo in Šentiljem. Na zmagovalni fotografiji sta deklici za ograjo begunskega centra v Preševem, ki utelešata evropski razkol med nami in njimi, usodo pahnjenih v anemično-apatični birokratski sistem moči ter čakanje na milost "prestrašenih" z druge strani ograje. Krivic je nagrado dobil za portret 28-letnega rudarja Arzume pred vhodom v rudnik zlata v Burkini Faso v okviru spremljanja kršitev človekovih pravic na afriški celini, kjer v razmerah, ki izključujejo vsa določila deklaracije Združenih narodov o človekovih pravicah, obolevajo, životarijo in umirajo nedolžni z nasmehom na licu. O Maticu Zormanu in Matjažu Krivicu je v Mladini pisal tudi Marjan Horvat

V Galeriji Kresija bo na ogled razstava 17 fotografij selekcije agencije Reuters, ki je letos prejela prestižno Pulitzerjevo nagrado za fotografijo. Prvič v zgodovini Slovenije je med izbranimi deli fotografov agencije tudi fotografija slovenskega fotografa Srdjana Živulovića, ob boku s fotografijami Yannisa Behrakisa, Bernadetta Szaba, Laszla Balogha, Michaela Daldera, Stoyana Nenova, Alexandrosa Avramidisa in Alkisa Konstantinidisa. Aktualna tematika begunske in migrantske krize in široko področje pokrivanja balkanske migrantske poti združuje fotografije stiske in prizadevanj po večini sirskih beguncev v potovanju prek Egejskega morja, do obale grških otokov, meje z Makedonijo, srbsko-madžarske meje, prek Slovenije do Nemčije. Srdjan Živulović je prispeval fotografijo kolone migrantov z obrobja Brežic. Več o Srdjanu Živuloviču si lahko preberete v članku Izaka Koširja

V okviru festivala pripravljajo tudi javno razpravo z naslovom "Fotografija in mediji v luči aktualnih dogodkov begunske in migrantske krize," na kateri bodo sodelovali: Reinhard Krause, Srdjan Živulović, Daniel Etter, Aris Messinis, Bernadett Szabo, Laszlo Balogh, Stoyan Nenov. Moderator: Matej Leskovšek (direktor SPP Zavoda za promocijo fotografije). Povezava med dokumentarno oziroma novinarsko fotografijo in mediji je očitna, vendar še vedno veliko globlja kot bi utegnili pričakovati. Kako je vzporedno potekal razvoj in nivo fotografije z rastjo in konglomeracijo medijskega trga ter kakšne konkretne posledice prinaša samim fotografom pri njihovem delu doma in v tujini, bodo razpravljali gosti razprave in obenem prejemniki najprestižnejših mednarodnih priznanj s področja fotografije. Odnos med fotoreporterji in uredniki oziroma lastniki medijev ter na drugi strani odnos med zgodbo s kraja dogajanja in medijskim okvirjem taiste zgodbe, je prav tako ena izmed osrednjih tem, ki jih želimo izpostaviti v razpravi z priznanimi mednarodnimi fotoreporterji in uredniki fotografij pri največjih svetovnih medijih.

Zaključni dogodek festivala bo potekal 13. junija v Cankarjevem domu, kjer bodo razglasili rezultate natečaja Slovenia Press Photo 2016 ter zmagovalnim avtorjem podelili plakete in nagrade. Letos je pokrovitelj Festivala SPP 2016 zagotovil tudi nagrade za vseh 12 zmagovalcev iz posameznih kategorij Novice, Šport, Ljudje, Kultura in zabava ter Narava in okolje.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.