IK, STA

 |  Kultura

V Ljubljano se vrača Jean-Michel Jarre, boter elektronske glasbe

Jean Michel Jarre

Jean Michel Jarre
© WikiCommons

V ljubljanski dvorani Stožice se bo 15. novembra ustavil boter elektronske glasbe Jean-Michel Jarre. V Slovenijo se vrača po tem, ko je leta 2008 navdušil Halo Tivoli. Na velike evropske odre se bo podal oktobra in v sklopu turneje The Electronica World Tour predstavil aktualna albuma Electronica 1 in 2 ter številne uspešnice.

Jean-Michel Jarre velja za enega najvplivnejših glasbenikov moderne dobe, za umetnika, čigar pristop je oblikoval elektronsko glasbo in utrl pot sedanjim generacijam. S sintetizatorji se je prvič srečal v poznih 60. letih in se po prvih komercialnih neuspehih počasi, a vztrajno zavihtel med velikane. Do danes je prodal več kot 80 milijonov albumov.

Jarrovi osupljivi šovi na prostem so avdiovizualne poslastice, v katerih se preliva vznemirljiva mešanica luči, laserjev, pirotehnike in najnovejše tehnologije. S tovrstnimi nastopi po vsem svetu se je zapisal tako v zgodovino glasbe kot tudi v Guinnessovo knjigo rekordov, so sporočili organizatorji iz Karantanija Cinemas.

Na lestvici koncertov z največjim številom poslušalcev drži štiri rekorde, med vrhunce pa sodita nastop v Parizu iz leta 1990, kjer so zabeležili 2,5 milijona obiskovalcev, ter spektakel v Moskvi, kjer je sedem let kasneje presegel lasten rekord in ob 850. obletnici mesta nastopil pred 3,5-milijonsko množico.

V Sloveniji je Jarre nastopil leta 2008 v sklopu turneje v manjših dvoranah, s katero je obeležil 32-letnico izida svojega, za mnoge kultnega albuma Oxygene. Tedaj je v Hali Tivoli s 50 analognimi sintetizatorji obiskovalcem pričaral edinstveno koncertno izkušnjo.

Jarre bo poleti nastopil na nekaj festivalih, oktobra pa se bo podal na evropske odre. Nastopil bo na več kot 40 prizoriščih, 15. novembra pa se bo ustavil v ljubljanskih Stožicah. V sklopu turneje bo predstavil najnovejša albuma Electronica 1: The Time Machine ter Electronica 2: The Heart of Noise. Obiskovalci koncerta se po napovedih slovenskih organizatorjev lahko nadejajo tudi nostalgičnega popotovanja po Jarrovem bogatem glasbenem repertoarju. Vstopnice so že naprodaj.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.