Izak Košir

 |  Kultura

Boj za enakopravnost v Hollywoodu

Hollywood

Hollywood
© WikiCommons

Geena Davis je še ena v vrsti igralk, ki bo kot producentka dokumentarca povzdignila glas proti spolni diskriminaciji v Hollywoodu. Danes 60-letna igralka je na močne, uporne ženske opozorila z vlogami v filmih Thelma in Louise in Ženska liga, a, kot pravi, se v 20 letih ni kaj dosti spremenilo.

Tako kot v 90. letih tudi danes v Hollywoodu vlada velika neenakopravnost med spoloma. Moški so plačani več in dobijo dobre vloge tudi v zrelih letih, kar za njihove kolegice ne velja.

"V Hollywoodu vse od leta 1946 ni zaznati vidnega napredka v številu ženskih vlog, da o režiserkah sploh ne govorimo," je za revijo Variety povedala igralka, ki vodi tudi inštitut za spol in medije z lastnim imenom, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Dokumentarec, ki ga bo posnel Tom Donahue, bo s pomočjo pogovorov z znanstveniki in tistimi, ki ustvarjajo hollywoodsko industrijo, razkril tudi nezavedne vzgibe za spolno neenakost.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.