IK, STA

 |  Svet

Umrl republikanski senator slovenskih korenin

George Voinovich

George Voinovich
© WikiCommons

Dan potem, ko je opravil govor na proslavi 25. obletnice slovenskega dneva državnosti v mestni hiši Clevelanda, je v soboto v spanju umrl 79-letni upokojeni zvezni senator iz Ohia George Voinovich, katerega mati je bila Slovenka. Voinovich je bil tudi delegat za republikansko nacionalno konvencijo v Clevelandu konec julija.

Vdova Janet je sporočila, da je umrl mirno v spanju s sobote na nedeljo. Senatorju so leta 2003 vgradili srčni vzpodbujevalnik. Voinovich, katerega oče je bil Srb, je bil v svoji dolgi politični karieri župan Clevelanda, guverner države Ohio in 12 let zvezni senator, kjer je sodil v vrste zmernih republikancev.

S predsednikom Georgem Bushem mlajšim je prišel odmevno navzkriž, ko je nasprotoval velikim davčnim olajšavam, s katerimi je izginil proračunski presežek. Nasprotoval pa je tudi vodenju iraške vojne na posojilo. Slovenci v Ohiu se radi pošalijo, da je bila varčnost na meji skoposti izraz "slovenskega" značaja.

Voinovich je bil "velik prijatelj Slovenije" in si je aktivno prizadeval za njeno pridružitev zvezi Nato ter jo podpiral in lobiral zanjo tudi na drugih področjih. Za njim žaluje vsa slovensko-ameriška skupnost v Clevelandu, Ohiu in ZDA.

S soprogo Janet, s katero se je poročil leta 1962, imata tri otroke - Georga, Betsy in Petra. Hči Molly je tragično umrla leta 1979, ko je bila stara devet let. Na poti iz šole jo je namreč povozil avtomobil.

George Voinovich se je rodil leta 1936 v Clevelandu materi slovenskega rodu Josephine in očetu srbskega rodu Georgu kot najstarejši od njunih šestih otrok. Od leta 1967 do leta 1971 je bil državni kongresnik Ohia, nato izgubil volitve za župana in do leta 1976 delal kot nadzornik okrožja Cuyahoga, to je mesta Cleveland.

Leta 1978 je postal podguverner Ohia, leta 1979 pa je na volitvah premagal demokratskega župana hrvaškega rodu in kasnejšega zveznega kongresnika Dennisa Kucinicha, ki je mesto zapustil v dolgovih. Voinovich je mestni proračun spravil na zeleno vejo in tudi zaradi priljubljenosti v etničnih skupnostih Clevelanda zlahka osvojil še drugi mandat. Voinovich je bil do danes zadnji republikanski župan demokratskega mesta Cleveland.

Tekmo za ameriški senat je leta 1988 izgubil, leta 1990 pa je osvojil prvega od dveh guvernerskih mandatov Ohia. Leta 1998 je zmagal na volitvah v zvezni senat, kjer je ostal dva mandata od leta 1999 do leta 2011. Upokojitev je napovedal leta 2009 z utemeljitvijo, da želi več časa preživeti z družino, za STA pa se je tudi bolj ali manj resno pošalil, da bo čas izkoristil tudi za ribolov s prvim predsednikom Slovenije Milanom Kučanom.

Voinovich je bil v senatu odločen zagovornik širitve zveze Nato in je redno sprejemal slovenske voditelje in politike v letih, ko je bilo lobiranje najmočnejše. Med najpomembnejše dosežke svojih dveh senatnih mandatov pa si je razen uspešne širitve Nata štel zakona proti antisemitizmu in zaščito intelektualne lastnine.

V Clevelandu in Ohiu bo ostal v trajnem spominu, saj po njem nosijo ime mostovi, zgradbe, izobraževalne ustanove in parki, brez njega pa mesto ne bi imelo dvorane slavnih rokenrola.

Voinovich je bil globoko veren katolik, ki svoje vere ni vsiljeval na politični ravni, kjer ga je predvsem zanimala varčnost državne uprave. Veljal je za socialno zmernega in fiskalno konservativnega republikanca, ki so mu lastna načela pomembnejša od strankarske pripadnosti.

Leta 2001 se je odmevno sprl z Bushem mlajšim, ker je menil, da država troši kot pijani mornar in si zaradi velikega dolga ne more privoščiti velikih davčnih olajšav. Nasprotoval je stimulacijskemu paketu Baracka Obame leta 2009 iz istih razlogov, vendar pa je podpiral pomoč za propadajočo avtomobilsko industrijo.

"Varčen" je bil tudi osebno. Znane so anekdote o tem, kako je sam čistil svoje čevlje, kupoval obleke na razprodaji in nekoč menda celo pobral kovanec iz pisoarja. Veljal je za splošno priljubljenega in ljudskega politika. 

Izrazi sožalja se vrstijo. Zvezni senator iz Ohia Rob Portman je sporočil, da je bil utelešenje vsega, kar je dobro v javni službi, ker nikoli ni šlo zanj, ampak za pomoč drugim. Guverner Ohia John Kasich, ki bi ga Voinovich na republikanski nacionalni konvenciji konec julija v Clevelandu podprl kot njegov delegat, je dejal, da je Ohio izgubil legendarnega voditelja.

Demokratski župan Clevelanda Frank Jackson, ki je v petek dal na voljo rotundo mestne hiše za praznovanje slovenskega dneva državnosti, je sporočil, da je bil Voinovich izjemno nadarjen voditelj, ki je nesebično služil mestu in državi. "Ni bil republikanec ali demokrat, ampak Clevelandčan."

Kucinich je ob izreku sožalja družini poudaril, da je bil Voinovich dober, dostojen človek, ki je oplemenitil javno službo s svojo poštenostjo in načelnostjo.

Voinovichev zadnji javni nastop tako ostaja slovenski sprejem, ki sta se ga udeležila tudi minister za Slovence po svetu Gorazd Žmavc in generalni konzul Andrej Rode. Pred Voinovichem je spomladi 2014 umrl dolgoletni demokratski kongresnik iz Minnesote James Oberstar, v senatu pa je danes slovenskega rodu le še demokratka Amy Klobuchar iz Minnesote, saj se je demokrat Tom Harkin iz Iowe prav tako upokojil.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.