Damjana Kolar

 |  Kultura

Festival filmov z migrantsko tematiko

Odprto morje

Odprto morje

Festival  migrantskega filma, ki ga ob svetovnem dnevu beguncev že sedmo leto zapored organizira Slovenska filantropija, bo v Ljubljano in nekatere druge kraje po Sloveniji ponovno pripeljal projekcije in spremljevalne dogodke, ki osvetljujejo različne teme in plati migracij, azila, življenja beguncev ter integracije priseljencev v novo družbeno okolje." Potekal bo med 15. in 20. junijem v Kinodvoru in Slovenski kinoteki v Ljubljani, festivalske filmske projekcije pa si bodo lahko ogledali tudi v Črnomlju, Murski Soboti, Vipavi, Žalcu, Metliki, Logatcu in Novem mestu.

V okviru festivala bodo prikazali 20 filmov iz 12 držav, v spremljevalnem programu pa bodo pripravili okrogle mize o izzivih lokalne integracije beguncev, o ženskah in migracijah ter aktualni begunski situaciji. Filmske zgodbe in prispevki povabljenih gostov bodo ponovno "opozorili na različne družbene realnosti, problematičnost migracijske politike EU, globalno neenakost in nepravičnost ter pozvali k ukrepanju. Filmski ustvarjalci letošnjega festivala so tkali zgodbe tako, da so bili na sledi izkoriščanju priseljenskih delavcev, usodi beguncev in migrantov, ki so bili zaradi razdejanj vojne in revščine primorani zapustiti svoje domove, oviram, s katerimi se srečujejo na svoji poti v želeno državo, izzivom s katerimi so se soočile ženske, ki so se preselile v Slovenijo in pripovedim o migracijah tudi skozi oči ljubezni. Na festivalu že drugič sodeluje tudi Amnesty International - tokrat z aktualno kampanjo Sprejmimo begunce. V Kinodvoru in Slovenski kinoteki boste lahko podpisali peticijo, da naj slovenska vlada sprejme večje število beguncev ter jim omogoči varne in zakonite poti do mednarodne zaščite v Sloveniji.

Festival bo 15. junija v Kinodvoru odprl film Destinacija Srbistan, srbskega režiserja Želimirja Žilnika. V doku-drami, ki je nastala v sodelovanju z njenimi protagonisti,  sledimo usodam beguncev in migrantov, ki so bili zaradi razdejanj vojne in revščine primorani zapustiti svoje domove v Severni Afriki, na Bližnjem in Srednjem vzhodu. Potovanje v težkih pogojih in zloraba človekovih pravic so le nekatere od ovir, s katerimi se srečujejo na svoji poti v želeno državo. Nastanjeni so v centrih v Srbiji, mnogi med njimi pa želijo doseči svojo končno destinacijo v eni izmed držav EU. Močne zgodbe ponujajo vpogled v osebne usode in odkrivajo družbeno – politični kontekst, v katerem se nahajajo begunci in migranti.

Na festivalu bodo predvajali tudi film Odprto morje, večkrat nagrajenega dokumentarista Gianfranca Rosija in dobitnika zlatega medveda za najboljši film letošnjega Berlinala. Rosi je leto dni preživel na otoku Lampedusa, da bi begunsko krizo osvetlil iz nove perspektive, skozi oči majhne otoške skupnosti, in opozoril, da humanitarna katastrofa ni hipna medijska senzacija, pač pa za mnoge vsakdanja realnost in trajno spremenjen način življenja. "Moja odločitev, da se preselim na Lampeduso, je spremenila vse. V letu bivanja na otoku sem prestal dolgo zimo in obdobje ribolova ter nazadnje spoznal resnični ritem poplave migrantov. Preseči sem moral navado medijev, ki se zgrnejo na Lampeduso zgolj v kriznih trenutkih. Življenje tam me je naučilo, da je pojem krizne situacije povsem brez pomena. Tam je kriza vsakodnevna realnost. Vsak dan se nekaj zgodi. Da bi v polnosti doumel to tragedijo, moraš biti ne le blizu situaciji, pač pa v dolgotrajnem stiku z njo. Le tako sem se lahko naučil razumeti občutenje otočanov, ki tragedijo opazujejo že dve desetletji. Zgodbo te tragedije sem hotel povedati skozi oči otočanov, katerih pogled in posluh za stvari ter način življenja so se v zadnjih dvajsetih letih drastično spremenili. Upam, da bo ta film pripomogel k ozaveščenju, da umiranje ljudi, ki skušajo prečkati morje na begu pred tragedijo, preprosto ni sprejemljivo," je zapisal režiser.

fj3ehy8QOsY

Več o programu si lahko preberete na tej povezavi

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.