Izak Košir, STA

 |  Politika

Slovenija podpira okrepitev Natove navzočnosti na vzhodu

Zasedanje Nata

Zasedanje Nata
© WikiCommons

Slovenija podpira predlagano okrepitev navzočnosti zavezniških sil na vzhodu, kar vključuje tudi vzpostavitev večnacionalnih bataljonov v baltskih državah in na Poljskem, je ob robu zasedanja obrambnih ministrov zveze Nato v Bruslju povedala obrambna ministrica Andreja Katič. O slovenskem prispevku je po njenem še prezgodaj govoriti.

Zavezništvo namerava tako na tokratnem zasedanju kot tudi na julijskem vrhu v Varšavi nadgraditi akcijski načrt pripravljenosti s smernicami dolgoročnejše prilagoditve zavezništva na aktualne in bodoče izzive. Poudarek je na okrepitvi navzočnosti na vzhodu, kar pomeni vzpostavitev večnacionalnih bataljonskih bojnih skupin v baltskih državah in na Poljskem, kot tudi okrepitev skupnih vaj in pomorskih aktivnosti na jugovzhodu zavezništva, v Romuniji, Bolgariji in ob Črnem morju.

"Slovenija bo v duhu solidarnosti podprla predlagani mehanizem. Slovenija bo sodelovala tudi v prihodnje, vendar je danes še prezgodaj govoriti o konkretnih prispevkih," je ob začetku dvodnevnega zasedanja dejala Katičeva. Vse bo po besedah ministrice odvisno tudi od pogajanj z eno od vodilnih držav, bo pa Slovenija aktivno prispevala v obstoječe okvire, kot so Natove odzivne sile, sile v zelo visoki stopnji pripravljenosti in v poveljniške strukture.

Na vprašanje, kakšen bi lahko bil slovenski prispevek, je Katičeva omenila možnost sodelovanja z obstoječimi zmogljivostmi, kot so četa vojaške policije, bataljon za radiološko, kemično in biološko obrambo, obveščevalna dejavnost, pa tudi s helikoptersko podporo. Omenila je tudi ladjo Triglav, katere prispevek je bil prepoznan v pomorski operaciji Sophia.

Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg je v ponedeljek napovedal, da bo zavezništvo v luči ruske grožnje napotilo štiri večnacionalne bataljone na Poljsko in v tri baltske države. Skupno naj bi šteli od 3000 do 4.000 vojakov. S tem želi Nato po besedah Stoltenberga poslati jasno znamenje, da je pripravljen braniti vsako zaveznico.

Kdaj naj bi bataljone napotili v te države, kot tudi ostale podrobnosti glede poveljstva in prispevka enot vanje naj bi dorekli na vrhu zavezništva v Varšavi. Med vodilnimi državami se omenjajo ZDA, Velika Britanija in Nemčija.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.