Darja Kocbek

 |  Svet

Francozi so izgubili veselje do življenja

© WikiCommons

V Parizu je v tem tednu spet več deset tisoč Francozov demonstriralo proti reformi trga dela. Demonstrantom so se pridružili tudi zaposleni na Eifflovem stolpu, zato so morali ta magnet za turiste zapreti za oglede. »Boj še zdaleč ni končan,« je po poročanju Die Zeita dejal Philippe Martinez, vodja sindikata CGT. V Guardianu opozarjajo, da so protesti v Franciji pomembni za druge evropske države. Gre za to, ali bodo delodajalci tudi v Franciji – kjer so ponosni na delavske pravice in na socialno varnost, ki jo zagotavlja država – v prihodnje lahko tako zlahka odpuščali zaposlene in spreminjali delovne pogoje, kot jih lahko v Veliki Britaniji po spremembah, ki jih je uvedla vlada Margareth Thatcher.

Stavke proti reformi trga dela, ki jo želi uvesti socialistični predsednik Francois Hollande, so tudi posledica predsednikovih zmedenih sporočil državljanom. Po izvolitvi je zagovarjal pravice delavcev, pred dvema letoma je prestopil v tabor zagovornikov interesov podjetij. Njegova zmedenost je ogledalo globokega razkola znotraj delavskega gibanja, socialistične stranke in francoske družbe nasploh. Razklani so sindikati, študenti, večina Francozov pa je opazovalcev, kar kljub temu ne pomeni, da o Hollandu in njegovi reformi nimajo odločnega mnenja. V Franciji gre za boj za narodovo dušo.

Francoski narod, ki se je rad smejal in bil vedre volje, pa postaja vse bolj izčrpan. Pred dnevi je 25-letni sonarodnjak, domnevno v imenu Islamske države, vpričo njunega triletnega sina na domu umoril policista in njegovo ženo. To je bilo prvič, da je bil v Franciji na dom in iven službenega časa ubit policist, v Guardianu piše Agnès Poirier. Kmalu se je oglasil javni tožilec Francois Molins, ki je postal del razširjene žalujoče družine po imenu Francija. Po vsakem terorističnem napadu, državljanom pojasnjuje dejstva in jim poroča, kako napreduje preiskava. Državljanom v temno sivi obleki in z brezhibnim nastopom očitno sporoča, da bo pot nazaj v brezskrbne čase dolga, pa tudi da se bodo razmere še poslabšale, preden se bodo izboljšale.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.