Igor Mekina

 |  Svet

Demokrati v znak protesta glede nakupov strelnega orožja skandirali in prepevali 

Klub Pulse, floridsko prizorišče, kjer je v streljanju umrlo 49 ljudi

Klub Pulse, floridsko prizorišče, kjer je v streljanju umrlo 49 ljudi
© WikiCommons

Protesti v ZDA niso nič nenavadnega, toda to, kar se pravkar dogaja v ameriškem Kongresu je nekaj novega tudi za ZDA. Ameriški Predstavniški dom, v katerem imajo sicer večino (enako kot v Senatu) republikanci, je zasedla manjšina demokratov. In sicer zaradi neodzivnosti državnega "parlamenta" v zvezi z zahtevami po ostrejših zakonih glede nakupov strelnega orožja. S skandiranjem in prepevanjem na odru je preprečila nadaljevanje zasedanja, saj so se republikanci odločili, da brez posebne razprave zavrnejo zakonski predlog demokratov.

Neposreden povod za to je seveda najhujši strelski napad v ZDA (po celi vrsti zelo podobnih) v Orlandu v klubu Pulse, kjer je morilec, ki je napadel kot terorist "Islamske države" nedavno ubil 49 ljudi. Republikanci so vse skupaj že ocenili kot "propagandno akcijo za javnost" in prekinili snemanje dogajanja. Eden izmed kongresnikov je nato v dvorano v svoji protezi pretihotapil telefon, posnetki, ki jih snemajo tudi notranje videokamere pa so nato pricurljali v javnost. Besede predsednika Paul Ryana se tako v vsesplošnem vzklikanju in prepevanju niso več slišale.

Prepevali so tudi pesem "To bomo preživeli", vendar so refren opremili z drugačnimi besedami: "Sprejeli bomo zakon, nekega dne." Demokratski "protestniki" so tudi vzklikali, da bodo odslej naprej "sedeli, stali, klicali" in da bo to trajalo "kar nekaj časa." Nekateri so imeli v rokah slike žrtev pokola v Orlandu, predsednik Predstavniškega doma pa je z besnim udarjanjem z lesenim kladivcem poskusil narediti red v dvorani in nadaljevati z delom spodnjega doma ameriškega Kongresa.

"Predsednik razume, da se glede politike člani Predstavniškega doma ne strinjajo ter da bodo želeli izraziti te razlike. Toda istočasno upamo, da se bo delo hiše lahko nadaljevalo na način, ki pozitivno vrednoti ugled in vlogo te institucije," je dejal republikanski predsednik predstavniškega doma in nato nemočen prostore tudi zapustil.

Na spletu se je pojavil tudi videoposnetek voditeljice demokratske manjšine Nancy Pelosi, ki je prebrala pismo Gabby Giffords, nekdanje ameriške članice Predstavniškega doma, ki je leta 2011 preživela množični strelski napad. Napisala ga je po uboju britanske laburistične poslanke Jo Cox. "Sedaj ni čas za poslance, da se umaknejo v svoje ideološke kotičke in ne naredijo nič. Sedaj je čas, da rame ob ramenu stopimo skupaj z Američani, da bi naredili odgovorne spremembe, ki bodo spoštovale našo zgodovino in različnost in naredile našo državo za varnejše mesto za življenje," je zapisala nekdanja poslanka.

Poslanka s Floride Debbie Wasserman Schultz pa je veliko bolj ogorčeno dejala, da bi demokrati morali "dobesedno vdreti v parlament", republikance pa je imenovala za "strahopetce" in jih pozvala, da "naj se več ne skrivajo za krilom NRA" (nacionalne zveze lastnikov strelnega orožja). Znano je, da NRA ostro nasprotuje kakršnikoli spremembi ameriške zelo liberalne zakonodaje glede nakupov orožja. V ZDA si namreč z nekaj zelo blagimi omejitvami strelsko orožje lahko brez težav kupi vsak polnoleten državljan. 

Nekakšen vodja protesta v Predstavniškem domu ameriškega Kongresa je član Predstavniškega doma John Lewis, ki velja za "ikono" boja za pravice temnopoltih in drugih manjšin v ZDA. Protest na Twitterju ima oznako #NoBillNoBreak in s tem sporoča, da brez novega zakona o omejitvi prostega dostopa do orožja ne bo niti prekinitve protesta v Predstavniškem domu. John Lewis je namreč kljub prepovedi pred 50 leti prekoračil most iz Selme v Montgomery ob velikih protestih zaradi kršitev pravic temnopoltih in rasizma v ZDA leta 1965. "Nekaj več kot pred 50 leti sem šel čez tisti most in to ne samo enkrat, pač pa sem trikrat moral od Selme v Montgomery. Toda sedaj moramo prestopiti druge mostove," je dejal kongresnik. "Vprašanje sedaj je, ali bomo to, kar se dogaja, sprejeli kot novo normalnost ? In ne bi smelo biti normalno, da ljudje uživajo svoje življenje v nedeljo dopoldne in da je naslednja stvar, ki se jim zgodi to, da jih ubijejo. To nikoli ne more biti normalno in mi ne bi smeli dovoliti, da postane normalno," je dodal John Lewis. 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.