Damjana Kolar

 |  Kultura

Deset kulturnih dogodkov od četrtka do nedelje

Izbor dogodkov od 30. junija do 3. julija.

Četrtek, 30. junij

V NUK Ljubljana bodo ob 18.00 odprli razstavo z naslovom "V obljubljeno deželo: Slovenke v ZDA." Tokrat slovensko izseljensko zgodbo pripovedujejo ženske, poznane in tudi tiste, ki so običajno potisnjene v ozadje, vse pa so vedno skrbele, da se je družina zbirala in ohranjala slovenski jezik in kulturo. To so zgodbe njihovega poguma, drznosti in boja s predsodki, predvsem pa njihove vloge pri ohranjanju slovenstva v daljni deželi.

V SNG Opera in balet Ljubljana bo ob 19.30 in 20.30 na ogled plesno-performativni projekt Globina (po)gleda,  predstavljen zgolj v detajlih in nikoli ne omogoča pogleda na celoten preplet časa in prostora. Poligon performansa je črna kocka, v katero so z vseh strani vstavljena kukala. Gledalec se prosto giba po prostoru in po lastni izbiri opazuje kocko ter dogajanje v njej. Takšna scenska instalacija daje opazovalcu usmerjen pogled v detajle kozmosa, v koščke zgodbe, ki jo ustvarjajo gibalci in zvok. Avtorici: Kristina Aleksova in Živa Petrič, glasba: Sašo Kalan, oblikovalec luči: Borut Bučinel

© Darja Štravs Tisu

Na Večerovem odru Festivala Lent v Mariboru bosta ob 21.00 nastopili domači zasedbi Borghesia z novim mini albumom Better Live Than Dead in Werefox.

jaBxqKrq7bA

Na 57. Jazz festivalu Ljubljana v Cankarjevem domu bodo nastopili: (18.00): Samo Šalamon Sextet, (19.30): Nasheet Waits "Equality", (20.30): Marcin Masecki, (21.30): Thomas De Pourquery "Supersonic"

bKUq_ahl_sg

Petek, 1. julij

Na 57. Jazz festivalu Ljubljana v Cankarjevem domu bodo nastopili: (18.00): En-Corps, (19.30): Igor Matković Quintet, (20.30): Žiga Murko, (21.30): Hamid Drake, Kaja Draksler, Ned Rothenberg Trio, (22.45): Anna Högberg Attack, (24.00): Lubomyr Melnyk

9ZHY7v5Cju4

Sobota, 2. julij

V zaklonišču Argentinskega parka Ljubljana bodo ob 20.00 odprli razstavo "Fotopub 2016 Appetizer: Fotopuparty," na kateri bodo predstavljena dela mednarodne festivalske ekipe: Mihe Erjavca, Klemna Ilovarja, Jureta Kastelica, Reinisa Lismanisa, Bojana Mijatovića, Dušana Josipa Smodeja, Dareta Sintiča in Tadeja Vindiša.

© Tadej Vindiš

V Plečnikovem atriju Kavarne NUK Ljubljana bodo ob 20.00 odprli festival Poleti v NUK. Nastopila bo mlada zasedba Čedahuči, ki se v svojem glasbenem izrazu spogleduje z alternativno severnoameriško indie-rock ter folk glasbo. 

0mKEulOihj4

Na Večerovem odru Festivala Lent v Mariboru bosta ob 21.00 nastopili hrvaška zasedba Let 3 in srbska zasedba Atheist Rap.

D_23g1D83U0

gJK2yQ6bXz8

Na 57. Jazz festivalu Ljubljana v Cankarjevem domu bodo nastopili: (11.00): Hamid Drake solo, (14.30): Gard Nilssen Acoustic Unity feat. Fredrik Ljungkvist, (16.00): Velkro, (19.30): To Pianos: Kaja Draksler & Eve Risser, (21.00): Hiromi: The Trio Project feat. Anthony Jackson & Simon Phillips, (23.00): Paal Nilssen-Love Large Unit

Hiromi

Hiromi

h06e_COBn0M

Nedelja, 3. julij

V Kinodvoru Ljubljana bo ob 19.00 v okviru cikla Za zamudnike projekcija filma Program, ki razkriva zakulisje razvpitega dopinškega škandala kolesarskega prvaka Lancea Armstronga. Film o eni največjih športnih prevar našega časa je navdihnila knjiga "Seven Deadly Sins: My Pursuit of Lance Armstrong," novinarja The Sunday Times,  Davida Walsha. Režija: Stephen Frears

H8wig_k1m4s

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.