Damjana Kolar

 |  Kultura

Piše se leto 2016

Kultur Shock

Kultur Shock

Na Večerovem odru festivala Lent bo 1. julija ob 20.00 potekal koncert Piše se leto 2016, na katerem bodo nastopili: ameriška multikulturna zasedba Kultur Shockin bosanski raper Edo Maajka, hrvaška atrakcija Brkovi in slovenska indie rock skupina Koala Voice.

Multikulturna koncertna senzacija iz Seattla Kultur Shock, ki jo sestavljajo Bosanci, Bolgari in Američani, spaja na videz nezdružljivo – punk in metal z balkansko ljudsko, zaradi česar jo primerjajo z Gogol Bordello in System of a Down; pa vendar zvenijo dosti bolj nekomercialno in so neke vrste hibrid med tradicionalno narodno glasbo in zahodnim rockom. Do sedaj so izdali so 3 albume posnete v živo in 9 studijskih albumov ter odigrali več kot tisoč koncertov po Evropi in Ameriki. Letos praznujejo 20. obletnico delovanja, v svoji bogati karieri pa so nastopili že na številnih festivalskih odrih ter igrali z izvajalci, kot so: Iggy Pop, Manu Chao, The Whalers, Gogol Bordello, Burning Spear in Sepultura. Na tokratnem nastopu se jim bo na odru pridružil Edo Maajka, s katerim so za letošnji 1.maj v okviru skupnega projekta objavili izjemno dobro sprejet single-pesem "Sloboda." Edo Maajka se bo dolgem času  predstavil tudi z novim singlom "Ojojoj."

rCLnwnEEJT8

Brkovi je skupina iz Zagreba, ki je združila za mnoge popolnoma nekompatibilne glasbene žanre (turbofolk, punk rock, heavy metal) in trenutno velja za največjo atrakcijo na hrvaški glasbeni sceni. Njihovi divji, brezkompromisni nastopi predstavljajo trk punk energije z narodnim melosom, vse to pa Brkovi tudi izvrstno odigrajo in vizualno perfektno predstavijo. Njihova diskografija obsega štiri albume:  Punkfolkwellness (2010), Društvo brkatih mladića (2011), Balkanski esperanto (2012), Pizda materina (2014) in kompilacijo Brkati gosti (2013).

64IOkOQZzGY

Mlada indie rock zasedba Koala Voice je bila do zdaj opažena na skoraj vseh tekmovanjih za mlade skupine v Sloveniji: Špil liga, ki jo organizira CUK Kino Šiška, VičStok in Klubski maraton Radia Študent. Februarja 2015 so s priznanim slovenskim kitaristom in producentom Petrom Deklevo posneli album Kangaroo's Neighbour, ki jih je popeljal na tuje odre. Najprej na ruski festival Wild Mint, nato pa so sledili nastopi po vsej Evrope. V lanskem letu so nastopili na festivalih Reeperbahn v Hamburgu, Waves Vienna in Waves Bratislava na Dunaju in Bratislavi, Eurosonic Nordeslaag v Groningenu ter na Tallinn Music Weeku. Letos bodo med drugim nastopili v Liverpoolu, Litvi in Nemčiji.

QscWr0JxWrU

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.