Uredništvo

 |  Družba

"S takimi uspehi se ne gre bahati"

© Danes je nov dan

Društvo Danes je nov dan je na svojem portalu objavilo članek z naslovom Največji uspehi študentske politike (1994-2016), kjer je izpostavljen tudi poziv, ki si ga poslali članom poslanske skupine, ki sedijo v Odboru za izobraževanje, znanost, šport in mladino. Vsebina se nanaša na sprejemanje študentske zakonodaje, med prejemniki pa so se tako znašli Mirjam Bon Klanjšček , Irena Kotnik , Janko Veber, Nada Brinovšek, Jelka Godec, László Göncz, Miha Kordiš, Marjana Kotnik Poropat, Tomaž Lisec, Žan Mahnič , Dragan Matić, Ljudmila Novak, Izidor Kamal Shaker, Ivan Škodnik , Saša Tabaković , Vesna Vervega in Peter Vilfan. Na spletni strani je tudi ura, ki odšteva ure in minute do današnje seje, kjer bodo naslovljeni odločali o dotični zadevi. Vlada je namreč na pobudo ministrstva za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ) nedavno zavrnila predlog Zakona o skupnosti študentov (ZSKUS). Ta pa ureja dosedanji kaos študentskega organiziranja, v katerem ni transparentnih in javnih volitev, ustreznega sankcioniranja študentskih mafijašev ter nadzora nad namenskostjo porabe sredstev. Zaradi naštetega je v preteklosti že prišlo do kupa nepravilnosti.

"S takimi uspehi se ne gre bahati. Ker se študentsko organiziranje nima interesa reformirati samo, je študentarija Univerze v Ljubljani pripravila predlog novele Zakona o skupnosti študentov, ki bi naredil konec opisanim praksam," so še zapisali na omenjenem portalu. O tem, kaj vse je pisalo v pobudi in kaj se skriva "pod klobuki", si lahko preberete na spodnji povezavi. 

O tem, kako vlada podpira študentske organizacije, je v aktualni številki Mladine pisal tudi Martin Kovač. V prispevki z naslovom V bran Divjemu zahodu opisuje, kaj se dogaja s Študentsko organizacijo Slovenije (ŠOS) in njenimi entitetami, ki se vse od ustanovitve otepajo očitkov o netransparentnem delovanju. Več na tej povezavi.

Članek o "največjih uspehih študentske politike" si lahko preberete tu

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.