Damjana Kolar

 |  Kultura

Doživite čar uličnega gledališča z Ano Desetnico

Burn Out Punks

Burn Out Punks

Ulice, trge in parke bo med 25. junijem in 9. julijem spet zasedla Ana Desetnica, mednarodni festival uličnega gledališča. V enajstih slovenskih mestih (Kočevje, Maribor, Krško, Ljubljana, Celje, Novo mesto, Nova Gorica, Šoštanj, Kranj, Sežana, Škofja Loka), se bo zvrstilo 116 dogodkov v izvedbi 187 nastopajočih, ki prihajajo iz 14 držav. 31. julija bo obiskala španski San Sebastian, evropsko prestolnico kulture 2016. Slogan 19. festivala je Potujmo z Ano Desetnico, saj si organizatorji želijo, da si ulične predstave ogledate v različnih mestih in ne samo v svojem domačem kraju.

Ana Desetnica se odslej imenuje Družina Ana Desetnica, nova tradicija uličnega gledališča. Po besedah Gora Osojnika, vodja Gledališča Ane Monro, so se za to odločili, ker želijo poudariti, da je v Sloveniji na področju uličnega gledališča pomemben pretok in prenos znanj in izkušenj med raznimi generacijami. "Tu gojimo "klasične" ulično-gledališke načine in obenem vzpodbujamo nove interpretacije in k temu vabimo tudi gostujoče umetnike. Naj živi raznolikost in sodelovanje na ulici, tako med gledališčniki, kot med obiskovalci."

Ana Desetnica bo imela v Ljubljani kar osem festivalskih prizorišč. Na Prešernovem trgu bo 29. junija potekal otvoritveni anarhistično-punkovski ognjeni ulični spektakel "Štokholmski sindrom" v izvedbi švedske skupine Burn Out Punks, ki problematizira odnos oblasti do umetnosti in opozarja na tanko linijo med kreativnostjo in destruktivnostjo. Vsa vprašanja, ki jih pri gledalcih odpira ta osupljiv in predrzen šov s pirotehničnimi elementi, ki so pogosto na meji razumnega, se na koncu zlijejo v eno samo: je kdaj smiselno nekaj požgati do tal, da lahko to zgradimo na novo? Center festivalskega dogajanja in družabno središče bo vse dni festivala v Miklošičevem parku, večje produkcije bodo na ogled tudi na Mestnem trgu, manjše ulične predstave pa letos gostujejo na Stritarjevi ulici, brvi pri Makalonci in Trubarjevi ulici ter njeni okolici, kjer se bosta odvila tudi dva manjša festivala. Zadnji festivalski dan bo Ana gostovala v Rogu, kjer se boste lahko družili ob predstavah in na pikniku. Ker Ana rada odkriva in oživlja nove urbane kotičke, je v počastitev Ljubljane, Zelene prestolnice Evrope 2016 za obiskovalce letos pripravila posebno presenečenje. Na Ambroževem trgi se bodo otroci lahko igrali z lesenimi igračami, se zavrteli na Vrtiljaku rabljenih predmetov in si ogledali različne ulične predstave.

V okviru festivalabo v Ljubljani med 29. junijem in 8. julijem potekala že tretja mednarodna poletna šola ŠUGLA, ki je namenjena študentom uprizoritvenih, glasbenih, intermedijskih, likovnih in drugih umetniških smeri ter umetnikom s teh področij. Izobraževanje v mednarodni poletni šoli ŠUGLE obsega poglobljena predavanja, intenzivne praktične delavnice, spoznavanje in sobivanje z nastopajočimi na festivalu, predstavitve njihovih artističnih metod in ogled njihov uličnih predstav ter ustvarjanje ulične predstave. Udeleženci programa se bodo vsako jutro pod vodstvom mednarodno priznane pedagoginje, koreografinje in plesalke Vite Osojnik ogrevali z uličnimi umetniki. Angleška režiserka Hilary Westlake jim bo predavala o strukturi uličnega nastopa in vlogi distrakcije v javnem prostoru, zadnje tri dni pa bodo v njeni režiji kreirali avtorsko predstavo Distrakcije v katero bodo poskušali vključiti tudi svoj osnovni umetniški izraz. Z mentorjem Sergiem Estebannelom, ki je eden od najbolj prepoznavnih uličnih umetnikov mlajše generacije in umetniški vodja uspešne katalonske ulično-gledališke skupine Kamchatka bodo udeleženci v praksi raziskovali interakcijo z mimoidočimi, lastno igro in odnos uličnega umetnika do soigralcev ter prostora. Letos so v mednarodno poletno šolo ŠUGLE kot strokovno opazovalko povabili grško klasično glasbenico in performerko Korinno Latelis (AérEcho Cie), ki bo spremljala učni proces in jim pomagala oblikovati kvaliteten strokovni program, ki bo pritegnil najrazličnejše performerje.

Več o programu si lahko preberete na tej povezavi

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.