Darja Kocbek

 |  Družba

Navodila za begunce, kako preživeti plovbo na plastičnem čolnu

Tragedija v italijanskem morju s potapljajočim čolnom polnim beguncem

Tragedija v italijanskem morju s potapljajočim čolnom polnim beguncem
© WikiCommons

Šest ur po prihodu na grški otok Kos je mladi mornar iz Sirije Elias Toumeh napisal navodila, kako preživeti plovbo na nevarnih plastičnih čolnih, s katerimi begunci prihajajo v Evropo. Njegova navodila so objavljena na blogu Other Story.

Prvo navodilo je, da je treba najti osebo, ki ima najmočnejšo osebnost, da lahko vodi (kontrolira) druge na čolnu. Drugo navodilo je, da je na zadnjem delu čolna težak motor, zato se morajo ljudje s povprečno težo in bolj krepki ustrezno razporediti po čolnu in vstran od motorja. Ženske, dojenčki in otroci naj sedijo v sredini čolna, je tretje navodilo.

Med plutjem naj se potniki čim manj poskušajo premikati v notranjost čolna, kajti vsak najmanjši premik lahko povzroči motnjo in/ali neravnotežje čolna. Ker je glava najtežji del telesa, naj potniki čim manj gledajo nazaj. Rešilni jopič naj potniki na čolnu ob skoku v vodo čim bolj trdno držijo pri ramenih, da si ne poškodujejo vratu ali spolovil, če je jopič pritrjen s pasom med nogami.

Zadnje, sedmo, navodilo mladega mornarja iz Sirije je, da se je treba v vodi čim bolj odmakniti od drugih, če se na krovu kaj zgodi in je treba skočiti v vodo. Ko človek doseže točko, s katere lahko vidi vsakogar, lahko izbere osebo, ki mu bo pomagal. Približa naj se ji od zadaj, da ga ta ne grabi in potopi skupaj s seboj.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.