Damjana Kolar

 |  Kultura

Deset kulturnih dogodkov od četrtka do sobote

Pregled dogodkov od 7. do 9. julija.

Četrtek, 7. julij

V podhodu Ajdovščina Ljubljana bodo ob 19.00 odprli razstavo Brede Pivk z naslovom Kozmos percepcij, ki je multimedijska prestavitev vizualnosti skozi različne tehnike, od mikro oljnega slikarstva, ki se je rodilo v tovarni Rog ob svečah do makro digitalne ekspanzije (preko fotografije) v video. Gre za samonikel, inovativni pristop povezovanja različnih disciplin in humanistične znanosti z umetnostjo in to na nov, originalen način, ki omogoča vstop v imaginacijsko polje tako znanosti kot umetnosti. 

V AS Galeriji Ljubljana bodo ob 19.00 odprli razstavo z naslovom Biografija objektov, letošnjega dobitnika Nagrade skupine OHO Marka Požlepa, na kateri bodo predstavljena štiri večja dela, nastala med letoma 2009 in 2013 ter nova serija slik iz leta 2016, ki temelji na avtorskih dokumentarnih fotografijah okolja.

V Mestni galeriji Ljubljana bodo ob 20.00 odprli razstavo Gremo naprej! Slovenska fotografija 1990-2015, ki predstavlja izbrana dela iz opusov približno štiridesetih avtorjev, ki so zaznamovali zadnjih 25 let slovenske fotografije s subjektivnimi poetikami in alternativnimi razmišljanji o dosegu ter funkcijah medija. V razstavo so vključeni tudi izbrani slovenski fotografi, ki delujejo v tujini. Kustos razstave: Brane Kovič

© Jane Štravs

Na letnem vrtu Gala hale (Metelkova) Ljubljana bo ob 21.00 nastopila kanadska post-hardcore skupina Silverstein, ki bo predstavila zadnji album " I Am Alive In Everything I Touch."

A8sSeulSs7U

Na Vovkovem vrtu v Kranju bodo ob 21.00 odprli cikel Filmski večeri na prostem s premiero filma Štiri stvari, ki sem jih želel početi s tabo. Celovečerni prvenec režiserja Mihe Knifica je večplastna zgodba o partnerskih odnosih v generaciji današnjih petintridesetletnikov. 

Petek, 8. julij

V Trnju pri Pivki bo od 19.00 dalje potekal 19. festival drugačne glasbe Trnje, na katerem bodo nastopili: Dolly Bad, 100g'S, Baby Blue Gun, Shiv, Miki Solus (Hr), Meduzalem, Ludovik Material, Ater Era.

UCUOfBC3ti8

V Mestni galeriji Piran bodo ob 21.00 odprli razstavo 40 let Bernardina, izbor iz likovne zbirke, ki vsebuje grafike najuglednejših slovenskih likovnikov iz znamenite Ljubljanske grafične šole in drugih ter tapiserije Franceta Miheliča, Franceta Slane in Lojzeta Spacala. Kustosinja razstave: Nives Marvin

© Lojze Spacal

Na ljubljanskem gradu bo ob 21.30 v okviru Filma pod zvezdami predpremiera presunljive melodrame Julieta, ki govori o usodi, krivdi in skrivnostnem vzgibu, ki nas prisili, da zapustimo svoje najbližje. Režija: Pedro Almodóvar

WizQ16zVOiA

Sobota, 9. julij

V Trnju pri Pivki bo od 18.00 dalje potekal 19. festival drugačne glasbe Trnje, na katerem bodo nastopili: Carnaval, Buran, Suzi Soprano, Nesebat, Ivana Picek (Hr), Oholo!, Haiku Garden, Klemen Klemen, Bastard Grave (Šve) in Moja (Jap).

d45HscjPRao

Na starem placu Cerkno bo ob 21.00 koncert hrvaško-slovenske zasedbe Tamara Obrovac Transhistria Quartet, pod vodstvom priznane hrvaške pevke in skladateljice, ki se je uveljavila s samosvojim združevanjem istrske ljudske zapuščine in jazza. Na tokratnem koncertu bodo predstavili zadnji album Canto amoroso.

m06jcUidVFg

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.