Damjana Kolar

 |  Kultura

Jubilejni Mittelfest na temo zemlje

Konfucij

Konfucij

Med 16. in 24. julijem bo v Čedadu v Italiji potekal 25. mednarodni festival Mittelfest, na katerem se bo zvrstilo 50 različnih dogodkov - letos pod naslovom Zemlja! in na obzorju ogenj. "Zemlja nas opominja na to, kar je pod našimi nogami, na prst, v kateri poganjajo korenine. Zemlja nam ponuja svoje dobrine, ključne za preživetje, hkrati pa zarisuje pot, ki ji vsakodnevno sledimo. Zemlja je naš planet: naš dom in naše zatočišče. Vedno pomembneje postaja, da zanjo skrbimo in jo ohranjamo, še zlasti ko sta ogroženi njena dragocena lepota in rodovitnost, kakor tudi naporni pohodi tistih, ki jo ob selitvah prečkajo. Ob vsem tem pa se na obzorju prižigajo ognji."

Organizatorji so za letošnjo obletnico pripravili prav poseben dogodek; že pred uradnim začetkom festivala bo 13. julija nastopil sloviti mehiški kitarist Carlos Santana. Tematika letošnjega festivala je Zemlja! in na obzorju ogenj, naslednje leto se bodo osredotočili na zrak, v lanskem letu pa je bila v ospredju voda. Vse to so elementi, ki jih moramo varovati, jih ne onesnaževati in uničevati, pravi umetniški vodja festivala Franco Calabretto.

Festival bo odprla komorna opera Menocchio, avtorja Renata Mianija v režiji Ivana Stefanuttija. Heretična parabola furlanskega mlinarja iz 16. stoletja obuja zgodbo, ki jo je pred štiridesetimi leti zapisal Carlo Ginzburg v svoji knjigi Sir in črvi. V operi bo med drugim nastopil slovenski tenorist Branko Robinšak. V nadaljevanju bo nastopila španska gledališka skupina Agrupación Señor Serrano s predstavo Birdie, ki raziskuje teme razvoja in preživetja: lahkotnost kroženja kapitala in dobrin po medmrežju ter ovire, ki jih na Zemlji premagujejo migranti. Za razkošen spektakel bo poskrbelo Kitajsko nacionalno operno in plesno dramsko gledališče iz Pekinga, ki deluje pod pokroviteljstvom Ministrstva za kulturo Ljudske republike Kitajske in je v svoji polstoletni zgodovini postavilo na oder več kot sto predstav. Balet Konfucij je spektakularna plesna predstava o starodavnem kitajskem filozofu, ki je živel v 6. in 5. stoletju pr. n. št., ki ustvari poseben dialog med nebom in zemljo.

Obeta se tudi koncert filmske glasbe Michaela Nymana, ki deluje na številnih umetniških področjih kot skladatelj, pianist, libretist, pisatelj, muzikolog, fotograf ter filmski in video ustvarjalec. Hrvaški režiser Oliver Frljić bo s HKD Teatrom iz Reke premierno v Italiji predstavil avtorski projekt Aleksandra Zec. Aleksandro je pri dvanajstih let, skupaj z njeno materjo Marijo, ubilo pet članov posebnih enot hrvaškega ministrstva za notranje zadeve. Delo je posvečeno vsem mladim žrtvam vojne. Na ogled bosta tudi dve plesni predstavi z naslovom Earth & Fire; v prvi turški koreograf Azazi prižge ogenj, ki se razplamti v hitrih obratih, kakršnih se je naučil od dervišev, v drugi pa kenijski plesalec Anuang'a, ki je odraščal pri plemenu Masajev predstavlja moč obredov.

Na festivalu bo na ogled tudi nekaj lutkovnih stvaritev. Lutkovno gledališče Maribor bo nastopilo s predstavo Proces ali žalostna zgodba Josefa K, Podrecca, Klemenčič, Lanz: pionirji evropskega lutkarstva pa s predstavo All Strings Attached. Na ogled bo tudi predstava, v kateri nastopajo tradicionalne neapeljske in kalabrijske lutke v drugačni vlogi: kot glasnice lokalnih težav in aktualnih perečih vprašanj ter leseni cirkus skupine Karromato.

Mittelfest se bo zaključil z veličastnim koncertom Slovenske filharmonije pod vodstvom dirigenta Nira Kabarettija. Vrhunca koncertnega programa bosta Wasteland, neobjavljena skladba pordenonskega skladatelja Cristiana Carrare in Ognjeni ptič Igorja Stravinskega.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.