Izak Košir, STA

 |  Kultura

Slovo glasbenika Bruna Subiotta, člana skupin Borghesia, Hic et Nunc, Incurabili in Roger N. Out

Bruno Subiotto

Bruno Subiotto
© YouTube

V Ljubljani je umrl eden najvidnejših rockovskih vokalistov pri nas in član več glasbenih zasedb Bruno Subiotto. Sodeloval je pri skupinah Borghesia, Hic et Nunc, Incurabili in nazadnje Roger N. Out.

Subiotto, po rodu Istran, je več kot dve desetletji prebival in ustvarjal v Ljubljani. Pred selitvijo v slovensko prestolnico je bil v drugi polovici 80. let eden od ustanovnih članov puljske punkovske zasedbe The Spoons, s katero je izdal tri albume. 

V začetku 90. let se je pridružil Borghesii, ki velja za eno od zasedb, ki so osnovale žanr EBM (Electronic Body Music). Borghesia je tudi ena redkih domačih zasedb, ki so dosegle širšo mednarodno prepoznavnost, ob Laibach veljajo za mednarodno najbolj prepoznavi glasbeni artikel slovenske alternativne glasbene scene.

V 90. letih je bil ob nekaj drugih zasedbah ali projektih dejaven še v hrvaški rockovski zasedbi Matchless Gift. Kasneje se je kot pevec in kitarist pridružil vrhniškim garažnim rokerjem Hic et Nunc, ki so zadnji album izdali leta 2005.

Sledila je ustanovitev dvojca Incurabili z Nikom Novakom, v katerem je bilo Subiotta mogoče slišati na vokalu, orglicah in kitari. Dvojec, ki se je odpravil tudi na krajšo turnejo po Argentini, je pri založbi Radia Študent izdal štiri albume, zadnjega leta 2014.

Takrat je nastala tudi skupina Roger N. Out, ki so jo sestavljali nekdanji člani Dicky B. Hardy, in sicer ob Subiottu še Igor Štupnik na kitari, Klemen Selan na bobnih in Emina Frljak na bas kitari. 

Tac_lyG5pdg

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.