Nina Korošec, STA

 |  Družba

V tem ozračju kmalu ne bo mogel dihati nihče več

Protesti Black lives matter (Tudi temnopolta življenja štejejo)

Protesti Black lives matter (Tudi temnopolta življenja štejejo)
© WikiCommons

ZDA so v minulem tednu zopet zajeli množični protesti proti policijskemu nasilju nad temnopoltimi. V Dallasu se je miren protest približno 800 ljudi sprevrgel v streljanje policistov. Pokol ostrostrelca, ki je pobil pet in ranil sedem policistov ter dva civilista, grozi k poglobitvi že tako napetih razprav o rasizmu in zakonodaji glede policijskega nadzora v ZDA. 

Primer: Baton Rouge, Louisiana. 37-letni Alton Sterling pred trgovino prodaja zgoščenke in ob tem zavrača brezdomca, ki ga vztrajno prosi za denar. Sterling brezdomcu zabiča, naj se pobere, in mu nakaže pištolo za pasom. Brezdomec pokliče policijo, da temnopolti moški na ulici ljudem grozi s pištolo. Dva policista napadeta Sterlinga in ga skušata onesposobiti z elektrošokom. Zbijeta ga na tla, medtem ko jima Sterling dopoveduje, da se je skušal zgolj rešiti nadlegovanja brezdomca. Ko mu policista že natikata lisice, nekdo od opazovalcev zakliče, da vidi pištolo. Policist Blane Salamoni, zadnja leta večkrat osumljen pretiravanja s silo, v Sterlingov hrbet usmeri pištolo, večkrat pritisne na sprožilca in temnopoltega ujetnika pokonča.

Dan zatem se 32-letni Philand Castillo z zaročenko Diamond Renyolds in štiriletno hčerko pelje skozi predmestje St. Paula v Minnesoti. Zaradi domnevno pokvarjene zadnje luči jih ustavi policist. Ta Castillu ukaže, naj mu pokaže vozniško dovoljenje. Castillo mu takoj pove, da ima v avtu orožje, za to pa tudi vsa potrebna dovoljenja. Ko temnopolti Castillo seže v žep, policist vanj izstreli štiri naboje in ga z njimi pokonča. Zaročenka ob spraševanju, zakaj je to storil, policistovo kričanje in preklinjanje snema z mobilnim telefonom ter posnetek v živo predvaja prek družbenega omrežja Facebook.

Posneta dogodka iz Louisiane in Minnesote sta zaokrožila po spletu. Guverner Minnesote je komentiral, da se to, kar se je v sredo zgodilo temnopoltemu Castillu, belemu vozniku ne bi nikoli, in pozval zvezno pravosodno ministrstvo, da sproži preiskavo. ''Na žalost tovrsten rasizem obstaja, a to ni sprejemljivo in pravici mora biti zadoščeno,'' je dejal. Policijski sindikat je pripomnil, da je treba obtoženemu policistu, Jeronimu Yanezu, kljub tem pošteno soditi.

Tudi predsednik ZDA Barack Obama je o zadnjih dveh primerih policijskega nasilja dejal, da gre za simptome rasnih razlik v kazenskopravnem sistemu, ki veliko bolj kaznuje pripadnike rasnih manjšin kot belce. Izpostavil je, da se veliko Američanov zaradi barve kože čuti obravnavane drugače, in poudaril: ''Vsa življenja so pomembna, a podatki kažejo, da so črnci veliko bolj izpostavljeni tovrstnim incidentom.''

Protesti Black lives matter (Tudi temnopolta življenja štejejo)

Protesti Black lives matter (Tudi temnopolta življenja štejejo)
© WikiCommons

Medtem so v Baton Rougu izbruhnili spontani protesti in se razširili v druga ameriška mesta. V New Yorku so se protestniki najprej zbrali v Union Square Parku in krenili na sever proti Harlemu, kamor so jih spremljale oborožene policijske enote. Med vzklikanjem gesel proti rasistični policiji in zahtevki po pravici je med policisti in civilisti prihajalo do spopadov in aretacij.

V četrtek je med mirnim protestom v Dallasu 25-letni vojni veteran Micah Johnson izza zasede pričel streljati. Ostrostrelec, ki ni deloval kot član kakšne skupine, je, preden so ga policisti med pogajanji ubili, v besu pojasnil, da je napade na bele policiste načrtoval, ker pobijajo Afroameričane.

V ameriški javnosti zopet odmeva kot pred dvema letoma videoposnetek, ki prikazuje, kako je policist temnopoltega Erica Garnerja med poskusom aretacije spravljal na tla in ga pri tem zadušil. Po 'poštenem sojenju' so ga oprostili. Kot je pred dvema letoma odmevalo zaradi ustrelitve neoboroženega temnopoltega najstnika iz Fergusona; ker se je oglasila mati Amadoua Dialla, ki je leta 1999 v Bronxu končal pot točo policijskih strelov, ker so njegov telefon zamenjali za pištolo … 'Roke kvišku, ne streljaj' in 'Ne morem dihati' sta bili glavni gesli protestov, ki so sledili, se nadaljevali v leto 2015 in se ob združevalni moči družbenih omrežij očitno stopnjujejo v letu 2016.

Med drugim je ameriško vrhovno sodišče nedavno s petimi glasovi proti trem sprejelo odločitev, da se v sodnih postopkih izjemoma lahko uporabijo tudi dokazi, pridobljeni z osebnimi preiskavami brez utemeljenega razloga oz. suma. Tem so bolj izpostavljeni pripadniki afro- in latinsko ameriške manjšine in se prepogosto končajo tudi z nezakonitimi uboji, ki jih zagrešijo policisti, piše Dino Bauk v aktualni Mladini. Vrhovna sodnica Sonia Sotomayor je podala zavrnilno mnenje in zaključila: ''Nešteti, ki so redno tarče policijskih preiskav, so ''kanarčki v rudniku'', katerih smrti nas opozarjajo, da v tem ozračju kmalu ne bo mogel dihati nihče več.''

O Fergusonu in policistu, ki je ubil temnopoltega najstnika, a mu niso sodili >>

Dogodke izpred dveh let je analiziral Marcel Štefančič jr.>> 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.