IK, STA

 |  Svet

Evropska komisija potrdila sporazum o izmenjavi podatkov med EU in ZDA

Evropska komisija je danes potrdila sporazum med EU in ZDA o čezatlantski izmenjavi osebnih podatkov "ščit zasebnosti", ki bo nasledil razveljavljeni "varen pristan". Novi dogovor naj bi omejil nadzor nad zasebnimi podatki uporabnikov interneta v EU. Sporazum bo začel veljati nekaj ur zatem, ko bo komisija uradno obvestila države članice EU.

Komisarka za pravosodje, potrošnike in enakost spolov Vera Jourova je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa sporazum opisala kot robusten sistem, ki bo ščitil osebne podatke Evropejcev in pravno varnost gospodarstva. Zasebniki bodo z njim po njenih besedah imeli boljše možnosti za pritožbe zoper morebitne kršitve. "Novi pravni okvir bo zopet vzpostavil zaupanje potrošnikov v prenos njihovih podatkov prek Atlantika," je dejala Jourova.

Evropska komisija bo v kratkem objavila tudi vodnik za državljane o razpoložljivih pravnih sredstvih, kadar posameznik meni, da so bili njegovi osebni podatki uporabljeni brez upoštevanja predpisov o varstvu podatkov, so sporočili iz Evropske komisije.

Sporazum ščit zasebnosti bo nadomestil varen pristan, ki ga je oktobra lani razveljavilo Sodišče EU. Komisija je nov sporazum, ki naj bi odpravljal težave, zaradi katerih je bil razveljavljen prvi sporazum, predstavila februarja. Sporazum je med evropskimi poslanci in združenji za zaščito potrošnikov naletel na kritike.

Med kritiki novega sporazuma je bila tudi delovna skupina, v kateri so nadzorni organi za varstvo osebnih podatkov, med njimi slovenska informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik. Aprila je v svojem mnenju o ščitu zasebnosti ocenila, da sporazum ni izpolnjeval vseh pričakovanih zahtev z vidika zagotavljanja varstva osebnih podatkov, ki se iznašajo v ZDA. Zato so Evropsko komisijo in ZDA pozvali k dopolnitvam.

Na komisiji so zagotovili, da so priporočila upoštevali, novi sporazum pa je popolnoma drugačen od varnega pristana.

"Za podjetja, ki obravnavajo podatke, uveljavlja veliko jasnejša in strožja pravila. Prvič doslej so ZDA EU dale pisna zagotovila, da bodo za dostop javnih organov za namene kazenskega pregona in nacionalne varnosti veljale jasne omejitve, zaščitni ukrepi in nadzorni mehanizmi, možnost neselektivnega množičnega nadzora podatkov evropskih državljanov pa je izključena," sta poudarila podpredsednik komisije za enotni digitalni trg Andrus Ansip in Jourova.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.