Damjana Kolar

 |  Kultura

Fizično gledališče v Križevniški cerkvi

V znamenitem newyorškem gledališču La MaMa je bila 3. decembra 2015 premierno uprizorjena tragedija Piera Paola Pasolinija “Pilad” v izvedbi The Great Jones Repertory Company in režiji Ivice Buljana, ki so jo nekateri ameriški kritiki razglasili za gledališki dogodek sezone. Petnajstega julija ob 20.00 bo na ogled v Križevniški cerkvi v Ljubljani v okviru 64. Ljubljana Festivala.

Pier Paolo Pasolini je znameniti italijanski pesnik, režiser, pisatelj, publicist in igralec, ki je s svojimi deli močno pretresel italijanski kulturni in politični prostor, velja pa tudi za enega vidnejših literarnih in filmskih ustvarjalcev v evropskem prostoru. Zaradi svoje ostre kritične note, ki je bila za marsikoga kamen spotike in homoseksualne spolne usmerjenosti je bil nazadnje brutalno umorjen. Leta 2005 je že obsojeni morilec spremenil svoje pričanje, zato Pasolinijev umor še danes ni razčiščen in je domnevno povezan tudi z mafijskim krogom.

Pilad je bila prva premiera slavnega igralskega ansambla The Great Jones Repertory Company po smrti Ellen Stewart, ustanoviteljice La MaMe in prva izvedba Pasolinijevega besedila v angleščini. Gledališče La MaMa je bilo ustanovljeno leta 1961 v East Villagu kot najprodornejši prostor "off broadwayske scene." Na začetku je delovalo kot alternativni oder, njeno poetiko pa je obeležilo angažirano gledališče, ki je najprej kritiziralo ameriško ekspanzionistično politiko. V La MaMi so med drugim svojo kariero začeli Robert Wilson, Robert De Niro, Sam Sheppard, Patti Smith, svoja dela prvič pa so v La MaMi prvič izven Evrope prikazali Jerzy Grotowski, Tadeus Kantor in Bernard-Marie Koltès.

Filozofsko-poetsko dramsko besedilo Pilad, ki obravnava pomenljive družbene teme, se neposredno naslanja na dogodke iz Ajshilove Oresteje in opisuje prehod iz mitskih časov in krvnih maščevanj v dobo sodobne demokracije. Boginja Atena je ustanovila prvo sodišče svobodnih meščanov, ki osvobodijo Oresta krivde za umor mame, s čimer se je iz temačnosti legend in mitov oblikovala sodobna civilizacija. Orest predstavlja majavo social-demokratsko opcijo, nagnjeno h kompromisu s starim režimom, njegov prijatelj Pilad pa radikalno vizijo komunistične utopije. Zachary Stewart (www.theatermania.com) je zapisal, da je Pilad tragedija nadutosti liberalne elite in nihilizma tistih brez pravic – tragedija, ki jo naš svet ponovno doživlja, ko se ljudje po vsem svetu vedno bolj zatekajo k ekstremističnim ideologijam.“

V naslovni vlogi Pilada nastopa Marko Mandić, v vlogah Oresta in Elektre pa Tunde Sho in znana korejsko-ameriška igralka Mia Yoo, v ostalih vlogah pa: Maura Donohue, Eugene the Poogene, Cary Gant, John Gutierrez, Valois Mickens, Chris Wild, Perry Yung. Glasba: Michael Sirotta, Yukio Tsuji in Heather Paauwe, dramaturgija: Zishan Ugurlu, kostumografija; Ana Savić Gecan

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.