Izak Košir, STA

 |  Svet

Delnice Nintenda zaradi lova na Pokemone v nebo

Pokemon Go

Pokemon Go
© Nintendo

Tokio, 14. julija - Japonski proizvajalec igralnih konzol in iger Nintendo si lahko te dni mane roke. Njegova igra Pokemon Go za pametne telefone je namreč velika uspešnica, zaradi česar so se delnice družbe dvignile v nebo. Na borzi v Tokiu so v teh dneh pridobile več kot 16 odstotkov.

Delnice Nintenda so danes trgovanje zaključile pri 25.460 jenov (244 dolarjev), kar je 16,6 odstotka nad sredino končno vrednostjo. Odkar je Nintendo igro prejšnji teden poslal na trg, so se njegove delnice podražile že za več kot 50 odstotkov.

Priljubljena franšiza videoiger in risank Pokemon je od minulega tedna dalje prvič na voljo tudi kot igra za pametne mobilnike. Aplikacija Pokemon Go je v trenutku postala izjemna uspešnica.

Prvi dan po izidu so jo v ZDA naložili že na vsak 20. pametni telefon s sistemom Android. Prav tako je igra v trenutku pristala na vrhu lestvice brezplačnih aplikacij v Applovi spletni trgovini Itunes in pri tem prehitela uspešnice, kot sta Snapchat in Facebook.

Igra, ki združuje elemente dve desetletji stare franšize in nadgrajene resničnosti, igralcem omogoča, da s popotovanjem po resničnih lokacijah iščejo in lovijo digitalne like iz priljubljene serije.

O fenomenu Pokemon Go v aktualni številki Mladine piše tudi Anže Tomić. V prispevku z naslovom Povsod pošasti opisuje izjemni uspeh igre, ki nas sili, da "premaknemo svoje riti in gremo ven, tam pa nas pričaka obogatena resničnost". 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.