Damjana Kolar

 |  Kultura

Bienale neodvisnih VS Zelenko

© Mina Fina

V Mednarodnem grafičnem likovnem centru v Ljubljani bodo 19. julija ob 19.00 odprli razstavo Bienale neodvisnih VS Zelenko, ki je nastala v sodelovanju MGLC in Bienala neodvisnih. Gre za samostojno vizualno-vsebinsko intervencijo k retrospektivi del Karla Zelenka, h kateri so povabili pet avtorjev Bienala neodvisnih. Avtorji so navdih za ustvarjanje črpali iz bogatega Zelenkovega opusa ter na samosvoj in sodoben način ustvarili svojo zgodbo z uporabo mešanih tehnik, kot so animacija, digitalna grafika in video.

Umetniki Kitsch Nitsch, LeaLudvik, Leon Zuodar, Mina Fina in Rok Mar, ki so raziskovali možnosti ilustracije v kontekstih sodobnega in klasičnega, so bili izbrani na podlagi raznolikosti tehnik in pristopov, ki jih uporabljajo pri svojem delu. Dobili so navodilo, da za razstavo pripravijo delo, ki črpa inspiracijo iz Zelenkovega opusa ter tako na sodoben način predstavijo odziv na njegovo delo.  

Tandem Kitsch Nitsch se je tako navezal na Zelenkovo grafiko Cvetličarna II in jo reinterpretiral v svojevrstnem hiperrealizmu. z Zelenkove cvetlične grafike (predvsem tiste iz leta 1988) so navdihnile Roka Mara, ki jih je iztrgal iz grafičnega medija in prestavil v tridimenzionalno okolje. Leon Zuodar, Mina Fina in tandem LeaLudvik so se navezave lotili skozi njegovo razumevanje procesa, motiva in odnosov. Zuodar je tako ustvaril grafično-risarski dialog z mojstrom in njegovimi citati, Mina Fina pa te iste citate izkoristi za dialog med grafiko in videom. LeaLudvik v svoji video instalaciji črpata iz Zelenkovega odnosa do magičnosti in dvojnosti. 

Karel Zelenko (1925) je umetnik, ki se nikoli ni uklanjal aktualnim dogajanjem in spremembam v umetnosti doma in na tujem, temveč je vse do danes ostal zvest avtentični likovni tematiki in umetniškem jeziku. V zbirki MGLC imajo več kot sto Zelenkovih grafik, ki so usmerjene h klasičnim temam in motivom: krajini in figuralnim prizorom. Portret je pri njem rezerviran za sliko in risbo. Iz vseh pa govori umetnikov poseben občutek za človeka. "Karla Zelenka zanima vse, kar se mu je na njegovi poti skozi življenje posebej vtisnilo v spomin. Dogodke pogosto obdela kritično ali celo z rahlo ironijo. Kot velik častilec narave se večkrat dotakne tudi ekoloških tem. Prav zaradi kritičnosti in ironičnosti so Zelenkova dela danes še vedno aktualna. Razstava povezuje vidike umetnikovega ustvarjanja tako v časovnem preseku, kot tudi skozi presek medijev in motivov. Poleg grafik iz zbirke, ki so osrednji del razstave, so na ogled tudi novejše avtorjeve slike, risbe, ilustracije in keramika," je zapisala kustosinja razstave mag. Breda Škrjanec.

Bienale neodvisnih, ki ga organizira Društvo Tretaroka, je periodični dogodek, ki raziskuje področja in kontekste rabe sodobne ilustracije, podpira direktno avtorstvo in promovira avtorje same, soustvarja vizualno kulturo v Sloveniji in se želi povezovati navznoter in navzven. Neodvisna platforma, vzpostavljena leta 2007, je vzniknila iz potrebe po redefiniciji pojma ilustracije, saj so jo sodobne ustvarjalne prakse že davno presegle, neodzivnost stroke pa je celo generacijo mladih ustvarjalcev potisnila na rob umetniških praks. Bienale iz edicije v edicijo predstavlja svežo mešanico avtorjev specifičnih estetskih in vsebinskih nabojev in ostaja predvsem poklon avtorjem, ki jih kljub težkim pogojem dela na področju kulture in vizualnih praks žene naprej navdušenje, radovednost, domišljija, svežina, avtorska svoboda in neodvisnost kot bistven pogoj njihove ustvarjalnosti in življenjskega stila.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.