Damjana Kolar

 |  Kultura

Duhovit pogled na zapleteno drobovje sodobnih ljubezenskih zvez

Po predpremieri na ljubljanskem graduv okviru cikla Film pod zvezdami, bo duhovita romantična komedija Maggie ima načrt od 21. julija dalje na ogled na rednem sporedu Koloseja. Zgodbo o samski Newyorčanki, ki nima sreče v ljubezni, je režirala Rebecca Miller, hčerka slovitega ameriškega dramatika Arthurja Millerja.

Maggie (Greta Gerwig), živahna in pragmatična 30-letna Newyorčanka si želi otroka, toda ni sposobna obdržati zveze več kot šest mesecev. Prav zato naredi načrt, da bo postala samska mati. A to se kmalu spremeni, ko nenadoma spozna Johna (Ethan Hawke), profesorja antropologije, ki se trudi napisati svoj prvi roman in se vanj zaljubi. Toda John je nesrečno oženjen intelektualec z dominantno univerzitetno profesorico Georgette (Julianne Moore). Maggiejina mladostna energija Johna vedno bolj oddaljuje od njegove žene. Čez nekaj let sta Maggie in John poročena. Srečno? Ne, Maggie znova ne najde ljubezni… zato naredi nov načrt. Kako bi ponovno združila Johna in njegovo nekdanjo ženo?

"Vedno so me preplavili lepi občutki, če se je občinstvo ob mojih filmih smejalo. Povečini je šlo za drame, zdaj pa sem si mislila, da bi lahko prevesila tehtnico. Tudi v tem filmu je nekaj drame, a mnogo več je komedije. Starejša ko sem, več ko izkusim življenja, večjo potrebo čutim po humorju. Mislim, da komedijo močno potrebujemo. Biti sposoben smejati se samemu sebi in opazovati svet s humorjem je zelo hvaležen način življenja. Ko zorim kot oseba in umetnica, spoznavam, kako globoka je lahko komedija. Prepustila sem se svoji želji, da ljudi s filmom osrečim. Listala sem po raznih knjigah. Iskala sem nekaj, kar bi dišalo po New Yorku in bi bilo res smešno. Nato sem se seznanila s Karen Rinaldi in prebrala njeno zgodbo v zgodbi, ki je bila sijajna predloga za scenarij," pravi režiserka.

Rebecca Miller je neodvisna ameriška režiserka in igralka. Filmi, ki jih režira po lastnih scenarijih, so ji prinesli vrsto nagrad na filmskih festivalih. Na festivalu Sundance in bruseljskem festivalu fantastičnega filma je bil nagrajen režijski prvenec Angela (1995). Romantična drama Personal Velocity (2002), posneta po režiserkini zbirki kratkih zgodb, ji je v Sundanceu prinesla veliko nagrado žirije in nagrado za najboljšo fotografijo. Sledila sta drama The Ballad of Jack and Rose (2005) in film Burno življenje Pippe Lee (2009), posnet po njenem lastnem romanu. S tem filmom Millerjeva že nakazala premik od resnejših dram k samosvoji romantični komediji, ki se ogne konvencijam in klišejem studijskih izdelkov. Ta pristop je najbolj izpilila v svojem zadnjem filmu Maggie ima načrt (2015), za katerega je napisala scenarij po neobjavljenem romanu Karen Rinaldi.

FCeEDnborrs

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.