NK

 |  Svet

Teroristični napadi po svetu v številkah

© YouTube / Sky News

Novinarji Washington Posta so zbrali številke terorističnih napadov po svetu. Število smrtnih žrtev v napadih po Evropi in Ameriki so primerjali s številom žrtev v napadih na Srednjem vzhodu, v Afriki in Aziji. Podatke so združili v grafično zgodbo, pričujočo, da so od začetka leta 2015 na Srednjem vzhodu, v Afriki in Aziji zabeležili skoraj 50-krat več smrti zaradi terorizma kot v Evropi in Ameriki.

V Evropi in Ameriki je v letu in pol 46 terorističnih napadov zahtevalo 658 smrtnih žrtev. V istem času je 2063 terorističnih napadov na Srednjem vzhodu, Afriki in Aziji terjalo 28.031 življenj.

Četrtkov teroristični napad v Nici med praznovanjem nacionalnega praznika je tretji napad v Franciji v preteklih 18 mesecih z množičnimi žrtvami, pa tudi največji napad na Zahodu po lanskem novembru, ko je ponorel strelec v Parizu pobil 130 ljudi. Pred dobrim mesecem je v ZDA strelec vdrl v gejevski nočni klub v Orlandu in pobil 49 ljudi. Napadalec, Omar Mateen, je prisegel zvestobo Islamski državi. Pokol štejemo tako za teroristični napad kot za najmasovnejši strelski pohod v zgodovini Združenih držav.

Krvni davek napadov na Zahodu pa zbledi v primerjavi z dnevnimi terorističnimi napadi v drugih predelih sveta. V le nekaj razbesnelih dneh konec junija in v začetku julija so trije z Islamsko državo povezani napadi v Turčiji, Bangladešu in Iraku zahtevali 350 smrtnih žrtev. 28. junija so se trije napadalci razstrelili na letališču Atatürk v Istanbulu in pri tem umorili 45 ljudi. Prvega julija se je v Daki zgodil najhujši napad v zgodovini Bangladeša, ko je strelec pomoril 20 talcev v restavraciji. Tretjega julija je na zgoščenem nakupovalnem območju v Bagdadu umrlo 300 ljudi.

Dve tretjini smrti zaradi terorizma sta se od januarja 2015 zgodili na Srednjem vzhodu in v Severni Afriki. Vsak dnevni napad v teh regijah je v povprečju zahteval najmanj ducat življenj, ugotavljajo analitični novinarji Washington Posta.

Infografika Washington Posta>>

*Washington post se je v analizi osredotočil na teroristične napade, povezane z islamističnimi skupinami.

Pogovor z britanskim sociologom o islamskem ekstremizmu, njegovih vzrokih in posledicah za evropsko družbo.>>

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.