Damjana Kolar

 |  Kultura

Poletno druženje pred Galerijo Škuc

© Simao Bessa

V organizaciji Društva Škuc bo od 22. do 31. julija na Starem trgu v Ljubljani že šestnajsto leto zapored potekal festival Dobimo se pred Škucem, katerega namen je s kvalitetnimi kulturno-umetniškimi dogodki popestriti poletno dogajanje v starem mestnem jedru. Letošnji festivalski program bo ponudil kar 40 različnih dogodkov (koncerte, literarne dogodke, gledališke predstave, filmske projekcije, razstave, ustvarjalne delavnice, Škucevo tržnico), namenjen pa je širši javnosti različnih starosti in okusov.

V letošnji program so poleg že ustaljenih festivalskih sklopov, kot so Muzika na Starem trgu, Teater v galeriji, Ustvarjalno2 in Poletne ustvarjalnice, vključili tudi dokumentarna filma režiserja Metoda Pevca Aleksandrinke in Dom, ter prvenec Mitje Sočiča Novo mesto glasbe ter projekt Videopoetika, kratki pesniški filmi in branje poezije (Gašper Torkar, Muanis Sinanović, Dejan Koban) v izvedbi zavoda Gulag, ki povezuje vizualno, zvočno umetnost in poezijo v nove oblike umetniškega izraza. Skozi žive dogodke in kratke filme pesniki in umetniki enakovredno spajajo zvok, gibljive podobe in besede ter vsak na svoji ravni pripomorejo k atmosferi dogodka.

V sklopu Muzika na Starem trgu se bodo predstavili: Wild Strings trio (energična zasedba slovaške violinistke, francoskega violončelista in slovenskega kitarista, ki združuje balkansko in keltsko tradicijo), Jana Beltran (članica dueta All Strings Detached tokrat v solo izvedbi), Olfamoštvo (projekt Olfamoža-Andreja Fona, v katerem je združil različne glasbenike, ki jim je skupna ljubezen do improvizacije), Borut Mori trio, Mateja Gorjup (preplet priredb slovenskih ljudskih in avtorskih pesmi), Sandra Erpe (kantavtorski pop z malo bluesa in jazza), Andrej Boštjančič (akustični solo koncert), Stefano Bedetti Quartet (mednarodna jazz zasedba) in Niko Novak (koncert posvečen Brunu Subiottu). Z glasbo pa bo povezan tudi Cabaret Tiffany (potovanje skozi ples golih teles z Giovanno Serano) in koncert ter ustvarjalna delavnica za otroke Zvenim kot pesem, donim kot gora pod vodstvom Mateje Gorjup.

V sklopu Teatra v galeriji bosta na ogled dve predstavi za odrasle:  Ničesar ne obžalujem v izvedbi Metke Pavšič in monokomedija Ljubimka v izvedbi Urške Bradaškja, ter pet predstav za otroke: Sirkec, Sirkec, Cirkus ponovne uporabe / Razbiti junaki, Veseli cirkus otožnega klovna, Gledališče iz kovčka in Muca Copatarica. Letošnji festival bo vključeval tudi dvodnevni ustvarjalni delavnici Sitotisk express: Zelonozeleni in Pohištvo iz recikliranega kartona ter še deset enodnevnih ustvarjalnic.

Festival bo odprla razstava Hortifashion, ki so jo pripravili študenti NTF, Katedre za oblikovanje tekstilij in oblačil. V projektu se povezujeta hortikultura, ki je poleg kulture vrtnarjenja usmerjena tudi v izboljšanje človekove kakovosti življenja ter moda, ki danes predstavlja masovno komunikacijo, ki izraža odnos do časa, prostora, vrednosti in ideologij. Obe področji imata veliko skupnega, kot so: barve, teksture, oblike, detajli, spremenljivost glede na letne čase ter ekspresivnost, zato se medsebojno tudi inspirirata.V projektu bodo uporabljeni trajnostni tekstilni materiali, trajnostne tekstilne tehnike in tehnologije (pozornost glede na izvor in razgradljivost uporabljenih tekstilnih materialov, uporaba naravnih tehnologij: barvanje z rastlinami, uporaba tehnik krojenja brez odvečnega materiala…). Namen in cilj projekta je skozi privlačen in sodoben medij kot je moda, prikazati današnje življenjske stile in opozoriti na ekološka ter trajnostna gibanja, ki so tudi na področju oblikovanja zelo močna.

Simon Drofelnik in Mateja Herbst (KUD Galerija C.C.U.) se bosta predstavila z razstavo pohištva iz kartona z naslovom Možnost zasedenosti, odprli pa bodo tudi fotografsko razstavo Andreja Peunika, ki bo predstavil serijo Langreo, del večje serije Aftermath, ki prikazuje posledice dolgoletne intenzivne industrijske aktivnosti v pokrajini Asturias na severu Španije. Asturias je bila v preteklosti industrijsko izredno močna industrijska pokrajina z mnogo rudniki premoga, elektrarnami in različnimi tovarnam. Danes je rudarstvo, nekdaj prepoznavna panoga pokrajine, omejena na nekaj malih rudnikov, premog pa so začeli uvažati iz Kitajske.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.