Nina Korošec

 |  Svet

Turčija blokirala dostop do WikiLeaksa

Cenzura.

Cenzura.
© Wikicommons

Spletna stran WikiLeaks je v torek zvečer objavila skoraj 300.000 elektronskih sporočil vladajoče partije turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana. Material z elektronsko pošto in priponkami pošte Stranke za pravičnost in razvoj (AKP) je WikiLeaks pridobil že teden pred petkovim državnim udarom, k objavi pa so jih spodbudile državne čistke v Turčiji po neuspelem prevratu. WikiLeaks pravi, da gre večinoma za sporočila z zunanjepolitično vsebino, poslana v času od leta 2010 do 6. julija letos, in da vir ni na noben način povezan z domnevnimi prevratniki ali nasprotniki oblasti. Turške oblasti so v državi že blokirale dostop do WikiLeaksa.

Turški državni organ za telekomunikacije pravi, da so sprejeli tovrstni ukrep, ker je WikiLeaksova objava sporočil predstavljala ukradene oz. nelegalno pridobljene vsebinepiše Guardian. Turčija drugače redno blokira internetne strani kot odziv na politične dogodke, kar kritiki in svetovalci za človekove pravice vidijo kot del velikega napada na medije in na svobodo izražanja.

Do blokade je prišlo nekaj ur pred zasedanjem turškega sveta za nacionalno varnost, na katerem so o ukrepih po petkovem neuspelem prevratu prvič skupaj razpravljali predsednik, premier, nekateri drugi člani vlade ter vodilni predstavniki turške vojske.

Oblast je že začela z vsesplošnim zatiranjem, aretacijami in odstranjevanjem tisočih policistov, sodnikov, tožilcev, učiteljev in univerzitetnega osebja, obtoženih, da so podporniki izgnanega klerika Fethullaha Gülena. Prav tako so akademikom prepovedali potovanja; oblasti trdijo, da gre za začasni ukrep, ker domnevni sokrivci puča po univerzah menda predstavljajo tveganje za druge potnike. Do prepovedi potovanja je prišlo dan po tem, ko so oblasti zaukazale odstop 1577 dekanov na univerzah po vsej Turčiji. Minister za izobraževanje je v torek odvzel še licence 21.000 učiteljem, zaposlenih v zasebnih institucijah.

Po svetu se zaradi neomejenega zatiranja vrstijo obtožbe in opozorila, da je vlada šla predaleč v ukrepih zoper neuspeli državni udar. Erdogan napoveduje, da bo podpisal uzakonitev smrtne kazni, če jo bo sprejel parlament. Po Erdoganovem je namreč ''svoboda govora postala zaščitna znamka terorizma'' in aretacije se bodo nadaljevale.

Intervju s turško profesorico nemščine in njeno učenko: "Ne uničujejo nas bombe, ampak tišina ... " 

Politična čistka v Turčiji>> 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.