|  Družba

KickassTorrents šel rakom žvižgat

Na naslovnicah se je običajno pojavljal The Pirate Bay in pravne tegobe njegovih upravljavcev, a brez velikega pompa je že pred časom stran KickassTorrents (KAT) prevzela primat najbolj obiskane spletne strani s torrenti. Včeraj se je zgodba leta 2009 ustanovljene strani bržčas končala, saj so zasegli njene domene in aretirali domnevnega ustanovitelja.

Na Poljskem so aretirali 30-letnega ukrajinskega državljana Artema Vaulina, ki ga ZDA obtožujejo množične kršitve avtorskih pravic, kar je kaznivo dejanje in ne prekršek, in pranja denarja, zaradi česar so že zahtevali njegovo izročitev. Tožilstvo ocenjuje, da je prek KAT nastala škoda v višini ene milijarde dolarjev, saj so ljudje izmenjali za toliko avtorsko zaščitenih vsebin, zlasti filmov, glasbe in programske opreme. Zasegli so tudi različne domene, ki jih je uporabljal KAT, ter blokirane bančne račune, povezane s stranjo in ustanoviteljem.

Identiteto ustanovitelja strani so odkrili kljub njegovim naporom, da bi stran vodil anonimno. Izkazalo se je, da je leta 2009 tri domene za KAT registriral pod pravim imenom, zato so v zgodovinskem zapisu WHOIS našli ime Artem Vaulin. Uporabil je elektronski naslov z vzdevkom tirm, ki je bil svoj čas na KAT zapisan kot lastnik strani, kar so našli v internetnem arhivu. Analiza sporočil je pokazala, da je tirm očitno res gonilna sila strani. Facebook in Apple sta po sodni odredbi izročila podatke o IPjih in analiza je pokazala, da je isti IP naslov isti dan dostopal do računa KAT na Facebooku in opravljal transakcije prek iTunes pod vzdevkom tirm. Apple je izročil tudi nekaj pošte.

V letu 2015 je isti IP naslov upravljal Facebook račun KAT, račun za bitcoine pri Coinbase in iTunes. Ljudje, ki so delali za KAT, so fiktivno delali za podjetje Cryptoneat. Na koncu so preiskovalci izvedli še tajno operacijo, ko so se KATu predstavili kot oglaševalci, ki bi želel oglaševati študij v ZDA. S tem so dobili podatke o bančnih računih, ki so jih potem spremljali. Ko jim je kanadski ponudnik gostovanja za KAT izročil še podatke s strežnikov, je bil primer zaključen.

The Pirate Bay se je še vsakokrat vrnil, kar je možnost tudi pri KAT. Konkurenčna stran isoHunt je že postavila zrcalni strežnik z vsebino KAT, prav tako KAT na nekaterih domenah še deluje. Preiskovalci imajo v rokah ogromno količino podatkov, iz katerih je mogoče identificirati tudi uporabnike KAT. Za zdaj ni verjetno, da se bodo lotili domačih uporabnikov, kar pa ne velja za velike nalagalce in tiste, ki so s KAT služili.

Obtožnica

via Monitor.si 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.