Damjana Kolar

 |  Kultura

Preplet pesmi in podob, ki govorijo o čudežu ljubezni 

V Steklenem atriju Mestne hiše Ljubljana bodo danes, 26. julija ob 19.00 odprli razstavo akvarelov Metke Krašovec, ki so nastali za pesniško zbirko Cirila Zlobca "Ljubezen - čudež duše in telesa." V jubilejni izdaji, ki jo je lani ob pesnikovem 90. rojstnem dnevu izdala Mladinska knjiga, se med 90 ljubezenskimi pesmimi tenkočutno prepletajo likovne podobe akademske slikarke Metke Krašovec.

Metka Krašovec (1941), slikarka in grafičarka, je leta 1964 diplomirala na ALU v Ljubljani. Leta 1966 je zaključila specialko za slikarstvo pri prof. Gabrijelu Stupici, leta 1970 pa specialko za grafiko pri prof. Riku Debenjaku. V letih 1966/67 je bila asistentka na Oddelku za slikarstvo in grafiko na Ohio University Athens, Ohio, ZDA. V letih 1974/75 je bila kot štipendistka The British Councila na grafični specialki na Royal College of Art v Londonu. Leta 1977 je postala docentka na ALU in leta 1986 izredna profesorica. Bila je tudi redna profesorica za risanje in slikanje. Veliko razstavlja na samostojnih in skupinskih razstavah doma in v tujini. Prejela je številne nagrade doma in na tujem, leta 1973 tudi nagrado Prešernovega sklada. Ukvarja se tudi s knjižno opremo in scenografijo. Ob njeni 70. letnici so leta 2012 v Moderni galeriji pripravili pregledno razstavo, ki je predstavila štiri desetletja neprekinjenega umetniškega delovanja. Od leta 2015 je članica Slovenske akademije znanosti in umetnosti.

Slikarka Metka Krašovec je zagotovo ena izmed slovenskih najbolj specifičnih ter tankočutnih umetnic. Poznana je po bogatem likovnem opusu in kot jo je opisal umetnostni zgodovinar in kritik Tomaž Brejc – slikarka mediteranskega temperamenta ter protestantske delovne discipline. Likovna dela so kot nekakšen dnevnik tega kar je sama občutila, doživljala, videla, kar je razmišljala, spoznavala skozi izkušnjo in v pogovoru z umetninami vseh obdobij in geografskih razsežnosti, ob branju literature, teorije ter razmišljanj drugih umetnikov. Glavne teme njenega slikarstva so ljubezen, smrt in čudenje, ki jih beremo skozi slikarkino prepoznavno osebno ikonografijo. Motivi pokrajin, cipres, neoklasicističnih podob obrazov, jo spremljajo ves čas. Poleg značilne motivike, pa je zanimiv tudi njen prefinjen čut in ljubezen do barv.

Likovni urednik Pavle Učakar je za knjigo Ljubezen - čudež duše in telesa zapisal, da je "preplet pesmi in podob, ki skupaj govorijo o čudežu ljubezni. Metka Krašovec premore v svojih predalih obilico malih akvarelov, ki nastajajo že leta in so v resnici intimne meditacije na temo. Mali utrinki, pomisleki ali samo vprašanja, ki jih zapisuje na papir. To so hitri zapisi, včasih že kar podzavestni. Človeške figure delujejo skoraj kot grafični znaki, ki plešejo nenavadno koreografijo v breztežnostnem stanju. A vsaka podoba ima svojo jasno likovno sporočilo. Enostavnost potez, s katerimi so upodobljene figure, zapleta govorica teles. Ta je tisti fokus slik, ki jih dela nenavadne in gledalcu zastavlja fine "uganke." Mogoče celo avtorici sami. Ali pa so to že nekakšni odgovori, ki jih je treba le še dešifrirati. Lahko pa si to serijo slik razlagamo tudi kot izsek iz dnevnika čustev, nekakšen ples duha."

Že v Pesmih štirih je bilo slutiti, da bo temeljni navdih poezije Cirila Zlobca ljubezen. Prav ljubezen kot intimna, doživljajska izkušnja v nerazdružljivem prepletu z eksistencialno realnostjo namreč od zbirke do zbirke vse bolj stopa v ospredje, tako da se je pesnika kmalu oprijel vzdevek pesnik ljubezni. Jubilejna izdaja Ljubezen - čudež duše in telesa, za katero Zlobec pravi, da je njegova duhovna in čustvena avtobiografija, prinaša 90 ljubezenskih pesmi – v avtorjevem izboru in s spremno besedo Iva Svetine ter s čudovitimi podobami Metke Krašovec.

Več o Cirilu Zlobcu si lahko preberete v intervjuju Marjana Horvata

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.