IK, STA

 |  Družba

Kdo kupuje hostel Celica? Na mizi sta dve ponudbi.

Hostel Celica na Metelkovi

Hostel Celica na Metelkovi
© WikiCommons

Študentska organizacija Univerze (ŠOU) v Ljubljani je prejeli dve ponudbi za nakup ustanoviteljskega deleža v zavodu ŠOUhostel, ki upravlja z ljubljanskim hostlom Celica. Po poročanju časnika Delo niso hoteli razkriti, kdo je ponudbi oddal, več pa naj bi bilo znanega jutri. Takrat bodo namreč oba ponudnika povabili na predstavitev, tedaj naj bi se z dopusta vrnil tudi direktor ŠOU v Ljubljani Andrej Klasinc. V študentskem društvu Iskra so ocenili, da gre pri izstopu ŠOU v Ljubljani iz Celice le za "novo malverzacijo, ki bo služila ekonomskim interesom peščice".

Razpis za prodajo stoodstotnega deleža ŠOUhostla se je iztekel v ponedeljek ob 11. uri. Izhodiščna cena deleža znaša 288.000 evrov. Razpis določa, da so merila za izbiro ponudnika ponujena cena, načrt ohranitve delovnih mest in primernost vizije nadaljnjega razvoja.

Kot navaja časnik Dnevnik, ŠOU v Ljubljani podatkov o poslovanju hostla in drugih za potencialne kupce zanimivih podatkov v razpisni dokumentaciji ni zapisal. So pa za kupce pripravili dokumentacijo, ki naj bi vključevala vse ključne podatke in so jo zainteresirani kupci lahko dvignili na sedežu študentske organizacije. Ob dvigu dokumentacije so potencialni kupci morali podpisati dogovor o nerazkrivanju informacij. Študentska organizacija si je ob tem vzela pravico, da kateremu koli potencialnemu kupcu odreče pridobitev omenjene dokumentacije, in to celo brez navedbe razloga, še navaja Dnevnik.

Študentski zbor ŠOU v Ljubljani je v začetku julija sprejel sklep o umiku iz hotelirske dejavnosti. Vodstvo organizacije je odločitev na eni strani utemeljevalo z upadanjem prihodkov Celice zaradi vse hujše konkurence, dotrajanostjo objekta na Metelkovi 8 v Ljubljani in v zvezi s tem potrebnimi vlaganji. Sklicevali so se tudi na izid referenduma leta 2013, ko so študenti nasprotovali vzpostavitvi novega hostla na Kersnikovi, ker da gre za tržno dejavnost, ki ni neposredno povezana s študentskim delovanjem.

Ob tem v Delu izpostavljajo, da bo skladno z dogovorom z Mestno občino Ljubljana (Mol) 25 odstotkov nepremičnine, kjer je hostel Celica, iz rok ŠOU v Ljubljani prešlo na občino. S tem bo Mol postala edina lastnica objekta, študentska organizacija pa bo v zameno dobila prostore na Kersnikovi 4 oziroma tam povečala svoj delež s 50 na 74 odstotkov (gre za prostore s 2518 kvadratnimi metri površine).

Po navedbah ŠOU v Ljubljani bo dogovor uresničen septembra, po navedbah občine pa dogovori še potekajo. "Predvidevamo lahko, da bo Mol kot stoodstotna lastnica zaostrila pogoje najema," so zapisali v začetku julija in dodali, da bo podaljšanje pogodbe o najemu prostorov, ki se bo iztekla avgusta, potekalo pod precej drugačnimi pogoji.

Dnevnik sicer navaja pojasnila občinskega oddelka za ravnanje z nepremičninami, da bodo pogodbo podaljšali do konca letošnjega leta, ker v danem trenutku še niso "sprejeli dokončne odločitve v zvezi z oddajo nepremičnine". Morebitna zamenjava v lastniški strukturi hostla pa po njihovih zagotovilih ne bo vplivala na trenutno najemno razmerje.

V študentskem društvu Iskra so sicer ocenili, da gre pri izstopu ŠOU v Ljubljani iz Celice le za "novo malverzacijo, ki bo služila ekonomskim interesom peščice".

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.