Damjana Kolar

 |  Kultura

Koncert v podporo Bobanu Bursaću

V ljubljanskem Kinu Šiška bo 4. avgusta ob 19.00 potekal benefit v podporo Bobanu Bursaću, ki se bori s hudo boleznijo. Boban velja za enega najbolj prepoznavnih tonskih mojstrov v Sloveniji, ki se je specializiral za koncerte ter oblikoval zvok za več kot 4.000 različnih prireditev.

Na dobrodelnem dogodku bodo nastopili: Niet, Laibach, Big Foot Mama, Jardier, Srečna mladina, Golliwog, Čao Portorož, Društvo mrtvih pesnikov, Gušti, Katarina Avbar + Pero Dekleva, Jacuzzy Krall, Zoran Čalić Band, Hamo & Tribute 2 Love, Sausages in Noctiferia. Vsa zbrana sredstva od vstopnine (10 evrov) in donacij bodo namenili Bobanu. V ta namen bo odprt tudi TTR za donacije.

Boban je kariero tonskega mojstra je začel leta 1982 v ljubljanskem FV. V prvih dveh letih je kot tonski mojster realiziral vsaj 150 koncertov različnih alternativnih skupin in kot snemalec posnel tudi posnetke skupin Via Ofenziva, O’Kult, Orkester Titanic in drugih. Kot koncertnega tonskega mojstra ga je leta 1983 k sodelovanju povabil Studio Tivoli. V tem kontekstu je realiziral številne samostojne koncerte ter prvič začel oblikovati zvočne podobe festivalov kot so bili npr. Ljubljanski Jazz Festival, Druga Godba, Novi Rock, ipd.

Leta 1985 se je na Radiu Študent izpopolnil tudi za radijskega tonskega mojstra ter v okviru RŠ deloval naslednja tri leta. V drugi polovici osemdesetih je kot koncertni tonski mojster že samostojno oblikoval zvok tedaj še relativno redkih tujih glasbenih izvajalcev (Al di Meola, John McLauglin, Paco de Lucia, Alvin Lee, Nick Cave, Peter Green, Uriah Heep, Pere Ubu, itd.), bil je pa tudi asistent zvoka na koncertu legendarnega Milesa Davisa v Beogradu. V tem času je za dobrih deset let postal tudi glavni tonski mojster v Klubu K4 in vzpostavil trajna sodelovanja z Laibach, Borghesio, Demolition Group, Janijem Kovačičem, itd. V devetdesetih je poleg individualnih koncertov ter številnih festivalov zvočno oblikoval tudi številne koncerte ljubljanske Metelkove, Trnfesta KUD-a F. Prešeren ter Orto Bara.

V zadnjih desetih letih je sodeloval s številnimi festivali, kot so Metalcamp, Lent, Soča Reggae Riversplash, Punk Rock Holiday, Rock Otočec, Poletje v stari Ljubljani, Kamfest, Schengenfest, itd. Sodeloval pa je tudi s številnimi slovenskimi glasbeniki kot so Laibach, Siddharta, Dan D, Buldožer in drugi.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.