Damjana Kolar

 |  Kultura

Festival urbane kulture

Leyya

Leyya

Med 8. in 14. avgustom bo na območju Tobačne v Ljubljani ponovno zaživel festival Urbano Dejanje (UD), ki je lani uspešno povezal raznolikost urbanih kultur. Dober obisk je potrdil, da si mesto Ljubljana želi festival, ki je plod povezovanja mladih in kreativnih umov. V tednu dni se bodo zvrstili številni dogodki, festival pa se bo zaključil v nedeljo z nastopom skupine Hamo & Tribute 2 Love.

Organizatorji festivala kreativni studio Lightbox in klub ZOO, so se za tovrsten festival odločili, da bi tudi širša javnost lahko spoznala delo nadarjenih posameznikov in skupin, s katerimi se srečujejo pri svojem delu. „Radi bi pokazali, kaj premore Ljubljana z okolico v smislu prepleta glasbe, umetnosti in športa….“ Tudi letos nameravajo kulturno raznolikost prestolnice predstaviti s pestrim festivalskim dogajanjem.

To se bo vsak dan s kulturnimi, športnimi in z umetniškimi aktivnostmi začelo že popoldne. Obiskovalci bodo lahko obiskali sejem mladih ustvarjalcev, pa tudi bolšjak; delavnice, na katerih se bodo lahko pobliže spoznali z grafitarstvom, gverilskim kvačkanjem, delom DJ-ja, breakdance-om in skejtanjem ter predstavitve odltimerjev, tetovatorjev in brivcev.

Festival se bo odprl v ponedeljek (8. 8.) in bo v znamenju jazz glasbe. Nastopili bosta mednarodno priznana zasedba v postavi Lenart Krečič, Simone Zanchini, Martin Djakonovski in Ratko Divjak ter Mihael Hrustelj Trio. Torek (9. 8.) bo zaznamovala lokalna glasba. Nastopili bodo zasedba Čedahuči z gostjo Severo Gjurin ter skupina 2B. V sredo (10. 8.) bodo na svoj račun prišli navdušenci  rock glasbe. Večer bo odprla indie rock skupina Jardier, sledil pa bo nastop skupine Dan D. Četrtek (11. 8.) bo v znamenju hip hopa. Nastopili bodo Klemen Klemen z gosti ter Mrigo in Ghett.

W1c3p6i12Ko

Petek (12. 8.) je dan za elektroniko. Večer bosta z zasanjano melodiko otvorila vodja projekta Soundhitectures Evident in njegov beograjski somišljenik Jan Nemeček. Za njima pride trio Moringa, ki ga sestavljajo stari znanci ljubljanske klubske scene, katerim se bodo za popolno fuzijo instrumentalne in elektronske glasbe pridružili še glasbeniki. Nočno dogajanje bodo krojili techno fotri in house podmladek ekipe Colours.

Sobota (13. 8.) bo namenjena alternativni glasbi. Nastopil bo izjemni avstrijski dvojec Leyya ter domača izvajalca Bowrain in Memowu, ki bodo predstavili navzkrižje elektronskih aparatur, klasičnih instrumentov in kvalitetnega vokala. Večer se bo zaključil v klubu z drum & bass in dubstep frekvencami.

odsRJcaGMww

A6soesi7hog

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.