Uredništvo

 |  Politika

Zakaj Žižek ob Trumpu postane rasist

Slavoj Žižek, po vsej verjetnosti najvplivnejši slovenski filozof

Slavoj Žižek, po vsej verjetnosti najvplivnejši slovenski filozof
© Borut Krajnc

Slavoj Žižek je že pred nekaj meseci na Left Forumu svaril pred Donaldom Trumpom. V posnetku, ki je ponovno zaokrožil po spletu, je poudaril da pri Trumpu ne more pomagati, da ne bi postal rasist - do Trumpa, seveda. Republikanskega predsedniškega kandidata je označil za zmedenega oportunista, saj je v svojih izjavah nemalokrat kontradiktoren - denimo, ko pravi, da se je treba z Rusijo in drugimi državami, do katerih imajo ZDA sicer trdno stališče, pogovarjati. Poleg tega je, čeprav je predstavnik desne politične opcije, za zvišanje minimalne plače in izboljšanje javnega zdravstvenega sistema. Žižek je pri tem opozoril, da pravzaprav podobno populistično retoriko uporabljata tudi Erdogan in Putin.

Slovenski filozof se sprašuje, kako je možno, da je nekaj, kar je bilo še pred 15 leti nezaslišano izreči javno, danes povsem vsakdanje in sprejemljivo. Za primer je dal javno zagovarjanje mučenja ljudi. Manire in besede so pomembne, je poudaril.

"Ne bi rad živel v družbi, kjer bi se morali vedno znova prerekati o tem, da je posilstvo nesprejemljivo. Rad bi živel v družbi, kjer se posilstva že zaradi primarnega občutka ne tolerira," je izjavil filozof.

Žižek je med govorom izpostavil tudi primer nekdanjega ameriškega predsednika iz vrst republikancev Ronalda Reagana, ki mu je nekoč eden od novinarjev očital, da so med povabljenci na njegovi večerji tudi ljudje, ki zanikajo, da se je holokavst kadarkoli zgodil. Reagan je na to odgovoril, da je holokavst bil, saj so bila koncentracijska taborišča. A vedno znova se je moral braniti, da pač ljudje, ki v to ne verjamejo, z njim sedijo za isto mizo.

"Edine prave volitve bi bile Trump proti Bernieju Sandersu. To bi bila resnična izbira," je v posnetku sklenil Žižek, ko je kritiziral ameriški dvostrankarski sistem.

Celoten odlomek iz govora si lahko ogledate v spodnjem posnetku.

PTUvB1ygPbw

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.