Monika Čvorak, STA

 |  Družba

Trumpova podjetja s 650 milijoni dolarjev dolgov

© Mike Licht / NotionsCapital.com

Časnik New York Times je v soboto razkril, da imajo podjetja Donalda Trumpa skupaj najmanj 650 milijonov dolarjev dolgov. To je kar dvakrat večja številka od tiste, ki jo je Trump navedel tekom svoje kandidature. Časnik je nadalje razkril, da njegovo premoženje večinoma sloni na široki mreži finančnih podpornikov – tudi takih, ki jih je Trump v preteklosti že javno blatil v svojih govorih.

Republikanski predsedniški kandidat je, denimo, eden od lastnikov poslovne stavbe na šesti aveniji na Manhattnu, za katero so najeli 950 milijonov dolarjev posojil. Večinski delež kreditov sta odobrili banki Goldman Sachs in Bank of China. Za prvo je Trump v preteklosti izjavil, da ima vpliv na Hillary Clinton, po tem, ko ji je plačala več kot pol milijona dolarjev za njene govorniške nastope. Slednjo pa je označil kot gospodarskega sovražnika Združenih držav.

Trump sicer trdi, da je njegovo premoženje vredno 10 milijard dolarjev, njegovi kritiki pa so skeptični – trdijo, da je Trump le manjšinski lastnik v nejasni mreži partnerstev in družb z omejeno odgovornostjo, pri čemer se za njihovo vzdrževanje zanaša na posojila. Trump sicer v nasprotju z demokratsko tekmico Hillary Clinton zavrača objavo svojih davčnih napovedi. V Združenih državah kandidatom za predsedniški stolček sicer ni potrebno razkriti dolgov svojih podjetij, če niso njihovi 100-odstotni lastniki.

O Trumpu je za Mladino že pisal Marcel Štefančič jr. Več na spodnjih povezavah:

Zadnji dnevi
Trump v Orlandu
"Jaz sem vaš glas!"
Gremo mi po svoje

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.