Damjana Kolar

 |  Kultura

Dvajset let festivala Dnevi poezije in vina 

Od 24. do 27. avgusta se bo mesto Ptuj ponovno spremenilo v prestolnico poezije, saj bo tam potekal mednarodni festival Dnevi poezije in vina, ki je v dvajsetih letih v Slovenijo pripeljal več kot 450 pesnikov in pesnic z vsega sveta. Na letošnjem festivalu se bo zvrstilo 63 dogodkov, predfestivalsko dogajanje pa se bo začelo 21. avgusta s tridnevno prevajalsko delavnico, ki bo tokrat namenjena prevajanju kanadske poezije v slovenski jezik ter nadaljevalo na tradicionalnih Večerih pred Dnevi, ki se bodo od 21. do 23. avgusta odvijali v različnih krajih po vsej Sloveniji.

Poleg velikih večernih pesniških branj, koncertov, okroglih miz in drugih dogodkov, so za letošnji jubilej pripravili prav poseben uvod v festival: v sodelovanju z Dravskimi elektrarnami bodo v sredo, 24. avgusta, priredili celodnevni pesniški spust po reki Dravi z naslovom Govori, voda!, ki bo obiskovalce od Fale preko mariborskega Vodnega stolpa pripeljala na slavnostno otvoritev na Ptuj. Voda kot vir življenja in neusahljiva pesniška inspiracija bo služila tudi mednarodno priznanemu svetlobnemu umetniku Marcu Nereu Rotelliju, ki bo v času festivalskih noči ovil veduto Ptujskega gradu v svetlobne verze pesnikov, poleg tega pa izvedel vrsto drugih umetniških dogodkov na reki Dravi.

Pesnice in pesnike letošnjega festivala, ki prihajajo iz petnajstih držav, sta izbrala dva kuratorja: švedski urednik Per Bergström in slovenska pesnica Veronika Dintinjana. V fokusu bo sodobna kanadska poezija, ki jo bodo na festivalu in prevajalski delavnici predtem zastopali: George Elliott Clarke, Natasha Kanapé Fontaine, Pierre Nepveu in Gillian Sze.

Dvajseti Dnevi poezije in vina bodo gostili dvajset pesniških gostov, od tega kar štiri častne goste, ki jim bodo ob tej priložnosti izdali knjige v zbirki Beletrina. Slovenski častni gost bo pesnik Veno Taufer z zbranimi pesmimi z naslovom Telemahovi komentarji (Beletrina, 2016). Kot tuji častni gostje bodo nastopili trije pesniki: Ko Un (Koreja), Charles Simic (ZDA) in Vlada Urošević (Makedonija). Odmev lanskega fokusa bo antologija sodobne poezije v nizozemskem jeziku, izšle pa bodo seveda tudi dvojezične knjižice s poezijo vseh festivalskih pesniških gostov.

Pester bo tudi glasbeni program, v okviru katerega bodo nastopili: Magnifico, Katja Šulc s skupino Kamlisajlan, avstrijska skupina Fräulein Hona in Neisha.Vizualno umetnost bodo poleg italijanskega umetnika Marca Nerea Rotellija, ki ustvarja svetlobne instalacije s poezijo, zastopali še Samira Kentrić z razstavo ilustracij iz knjige Balkanalije v Galeriji Gema, Dušan Fišer v sodelovanju s Teatrom III z umetniškim performansom v Stari steklarski delavnici, Rudi Skočir z razstavo v Tovarni umetnosti Majšperk. Obeta se tudi ponovitev natečaja Oddih v verzih, ki ga pripravljajo v sodelovanju s podjetjem Talum d.d. Napovedujejo tudi obsežnejši vinski program, ki letos poleg vinskega oltarja in Hudih pokušenj! vključuje tudi vinski kviz in delavnico pod vodstvom vinskega publicista Jožeta Rozmana.

Festival Dnevi poezije in vina je sprva potekal v Medani v Goriških brdih, nato pa se je preselil na Ptuj. Kamorkoli so pesniki in drugi umetniki z vsega sveta v zadnjih dvajsetih letih prinesli poezijo, je postala del atmosfere kraja in ljudi, njihov prepoznavni znak in sopotnica. Ptuj je danes, vsaj v času trajanja festivala, evropska prestolnica poezije.

Festival od leta 2014 kot nosilec evropske pesniške platforme Versopolis povezuje trinajst mednarodnih pesniških festivalov - od Skandinavije - do Italije in Makedonije ter spodbuja mobilnost perspektivnih evropskih pesnikov iz različnih držav, veča število njihovih prevedenih del in dostopnost poezije, zato bo tudi letos na festivalu gostovalo pet Versopolis pesnikov: Ana Brnardić (Hr), Zehra Çırak (Nem), Ida Linde (Šve), Els Moors (Bel) in Sigbjørn Skåden (Nor). Od marca 2016 v okviru projekta Versopolis izhaja tudi spletna revija European Rewiev of Poetry, Books and Culture, ki prinaša številne novice iz sveta poezije, literature in kulture ter povezuje Evropo skozi pesmi in širi razumevanje evropskih lokalnih kultur in dogajanja. 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.